Scorțișoară, curcuma… iată de ce ar trebui să integrezi aceste condimente în meniul tău

Photo of author

By Ramona Fustos

Uneori este de ajuns să folosim doar un strop din aceste condimente pentru a pune cel mai bine în valoare preparatele noastre preferate. Dar, pe lângă savori minunate, vin și cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Despre ce vorbim? Despre condimente, bineînțeles.

Condimentele fac posibilă prepararea unor mâncăruri mai gustoase, reducând în același timp cantitatea de sare și grăsimi. Alegeri ideale deci dacă te confrunți cu hipertensiune arterială sau un nivel de colesterol ridicat. Sau pur și simplu dacă trebuie să ai grijă de silueta ta. Folosite de mii de ani în medicina tradițională indiană și chinezească, beneficiile lor pentru sănătate sunt numeroase și coroborate de studii. Acestea sunt atribuite polifenolilor lor, compuși cu potențial antioxidant ridicat, care sunt utili în prevenirea unor afecțiuni cronice comune, precum cancerul, bolile cardiovasculare și tulburările neurodegenerative. Fiecare condiment are virtuțile sale specifice. Drept urmare, alternează-le zilnic pentru a-ți face bine.

Curcuma, din lista de condimente cu un efect anti-inflamator

Se pare că acest condiment este la fel de eficient ca și medicamentele, fie că vorbim despre reumatism, fie că vorbim despre arsuri la stomac sau dureri legate de unele maladii inflamatorii ale intestinelor. Dozele eficiente (de la 3,5 g pe zi, adică între 1,5 și 2 lingurițe) pot fi luate în alimentație, cu condiția să fie administrate zilnic și să fie combinate cu piper, care stimulează absorbția ingredientului său activ, curcumina. Este perfect în vinegretă, tocănițe și mâncăruri de pește.

Ardeiul iute: unul din cele mai potrivite condimente pentru a arde grăsimile

Capsaicina pe care o conține este foarte eficientă pentru a arde grăsimile în următoarele 3-4 ore de la ingerare. 1 linguriță (2 g) – sub formă de ardei iute, harissa, sos arrabiata etc. Consumă în medie 75 kcal în plus, echivalentul a 1/8 dintr-o baghetă sau 15 g de ciocolată. Mai mult, prelungește sațietatea de la o masă la alta.

Chimion, cel mai bun condiment pentru a stimula digestia

Folosit în mod tradițional în fitoterapie, mai ales pentru a trata balonările, arsurile de stomac sau durerile abdominale, chimionul are efecte anti-spasmodice și anti-inflamatorii. Pentru a îmbunătăți digestibilitatea mâncărurilor pe bază de leguminoase sau varză, adaugă 1 linguriță la rețetă. Se poate folosi, de asemenea, în supe și rețete cu legume (1/4 linguriță de persoană). Se găsește în majoritatea amestecurilor de condimente, cum ar fi curry sau ras-el-hanout.

Ghimbirul, pentru a regla nivelul de colesterol

Este de ajuns dacă vei consuma în jur de 1 gram în fiecare zi pentru a vedea cum scade nivelul de trigliceride și de colesterol. Nu este la fel de eficient ca un medicament. Dar, atunci când depășești puțin limita, poate fi suficient pentru a normaliza bilanțul sanguin, combinat cu o dietă mediteraneană. Furnizează cei mai activi gingeroli atunci când este consumat proaspăt: în supă thailandeză, cu tartar de somon sau papiote, pui sau într-o mâncare de legume la tigaie.

Scorțișoara, pentru a preveni diabetul

Aceasta reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge, cu 0,1 până la 0,5 g pe litru pentru un consum de 1 până la 6 g (1/2 până la 3 lingurițe) pe zi. Ingredientul său activ, cinaldehida, stimulează eficiența insulinei. Este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge și care funcționează defectuos în cazul diabetului de tip 2. Pentru persoanele cu risc, ajută la prevenirea apariției bolii, iar pentru diabeticii care suferă deja de această boală, poate ușura tratamentul. Aromează salatele de fructe, compoturile, cerealele, carnea de pasăre, morcovii, dovleacul și cartofii dulci.