Rusia intensifică producția de drone militare rusești

Photo of author

By Alexandru Stancu

drone serghei șoigu rusia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat sâmbătă, 10 februarie 2023, într-un material video publicat de ministerul său, că producția de drone militare a țării a crescut în ultimul an, deși anumite probleme tehnice trebuie încă rezolvate, notează Reuters.

Rusia a folosit pe scară largă dronele în cursul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, care durează de aproximativ doi ani, dar a fost nevoită să se bazeze adesea pe dronele ieftine Shahed, de producție iraniană.

„Capacitățile de producție care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat Șoigu.

El a transmis la o reuniune a oficialilor că problemele legate de utilizarea inteligenței artificiale (AI) în producția de drone trebuie încă rezolvate.

În ultimele luni, Moscova a semnalat mai multe lucruri, printre care complexul său militar industrial care și-a intensificat producția, în timp ce țara condusă de președintele Vladimir Putin încearcă să iasă din impasul militar de luni de zile din Ucraina.

Comandanții ucraineni au declarat că dronele vor fi vitale pentru a obține avantajul în conflict, în timp ce analiștii militari spun că utilizarea intensă a armelor de către ambele părți îngreunează avansarea trupelor pe uscat.

Ucrainenii au luat cu asalt România după primii doi ani de război

În ultimii doi ani, aproximativ 7,3 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România, în contextul conflictului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și citate de Agerpres. Începând cu data de 10 februarie 2022 (înainte de conflict) până la data de 9 februarie 2024, la nivel național au fost înregistrate 7.292.211 de intrări ale cetățenilor ucraineni.

În ultima săptămână, numărul intrărilor a fost în continuare semnificativ, cu peste 38.000 de cetățeni ucraineni sosind în România. Pe parcursul zilelor de 4 februarie – 9 februarie, numărul intrărilor zilnice a fost următorul: 6.513, 6.138, 6.065, 6.841, 6.237 și, respectiv, 6.933.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 29,1% în prezent.

În ultimele 24 de ore, conform informațiilor MAI, nu s-a înregistrat nicio cerere de azil din partea cetățenilor ucraineni în țara noastră.

„De la începerea conflictului din Ucraina, 4.458 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională”, transmite sursa amintită.

Căile ferate ucrainene încă funcționează după doi ani de război

De la atacul Rusiei de acum doi ani, Ucraina a suferit invazii terestre și atacuri neîncetate cu rachete, care au ucis mii de oameni și au distrus sate, orașe și localități, notează CNN.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor tulburărilor, violențelor și haosului, trenurile continuă să circule.

Rețeaua feroviară ucraineană, cunoscută sub numele de Ukrzaliznytsia sau, pe scurt, UZ, a fost întotdeauna o sursă de mândrie pentru națiunea est-europeană, chiar și înainte de război. Acum, jucând un rol-cheie în susținerea efortului de război, a căpătat un statut aproape de cult.

În condițiile în care călătoriile cu avionul sunt imposibile, trenurile au redevenit principalul mod de deplasare pe distanțe lungi în țara devastată de conflict.

Deși serviciile feroviare au fost întrerupte în primele etape ale războiului, numărul de pasageri a revenit acum la nivelul de dinaintea invaziei, cu 24,9 milioane de pasageri transportați în 2023. În acest an, UZ se așteaptă ca această cifră să urce la 27,5 milioane.

Și, chiar și cu operațiunile tensionate de evacuarea a mii de civili și de transportul de provizii către liniile de front din estul și sudul Ucrainei – ca să nu mai vorbim de angajații feroviari recrutați pentru a lupta – UZ are în vedere o expansiune îndrăzneață.