România va fi gazda EURO 2026 la handbal feminin, dar Bucureștiul nu se află pe listă

Photo of author

By Alexandru Stancu

euro 2026 handbal

Vești bune pentru România. Țara noastră, alături de alte patru, va organiza EURO 2026, dar București nu va face parte din planurile organizatorilor. Oradea și Cluj vor fi cele două orașe care vor face parte din acest turneu.

Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal a luat decizia de a aloca organizarea Campionatului European de handbal feminin din 2026 Cehiei, Poloniei, României, Slovaciei și Turciei. Această mișcare strategică are ca scop extinderea handbalului feminin de top către cât mai multe piețe europene posibil, conform unui comunicat emis de Federația Română de Handbal.

După încheierea procesului de depunere a candidaturilor, care a avut termenul limită la 25 octombrie 2023, Federația Europeană de Handbal (EHF) a primit ofertele Turciei, precum și ofertele comune ale Cehiei/Poloniei și României/Slovaciei.

Handbal feminin – EURO 2026

”În lunile care au urmat, au avut loc evaluări ale diferitelor oferte, analize ale situației TV şi posibilelor audiențe, consultări cu federațiile interesate de găzduirea campionatului, precum şi vizite inițiale la fața locului. Cu informațiile disponibile, a fost făcută o mişcare comună, evidențiind avantajele fiecărei oferte şi posibilitatea de a promova şi mai mult handbalul în cele cinci țări, iar federațiile au fost de acord să organizeze împreună Campionatul European EHF EURO 2026 la handbal feminin, decizie care a fost confirmată joi de Comitetul Executiv”, notează sursa citată.

Campionatul European – EHF EURO 2026 este programat să aibă loc în perioada 3-20 decembrie 2026 și va fi cel de-al doilea Campionat European de handbal feminin la care vor participa 24 de echipe.

Runda preliminară va avea loc în orașele Oradea, Cluj-Napoca, Antalya, Brno, Katowice și Bratislava, fiecare grupă urmând să fie găzduită într-un oraș.

Grupele principale vor fi organizate la Cluj-Napoca și Katowice. Orașul polonez Katowice, care a fost deja gazdă pentru EHF EURO 2016 la handbal masculin și pentru Campionatul Mondial IHF de handbal masculin din 2023, va găzdui cele două finale ale competiției.

Handbalul feminin este una dintre cele mai populare și de succes discipline sportive din România, cu o tradiție bogată și o istorie impresionantă în competițiile naționale și internaționale. De-a lungul anilor, echipa națională de handbal feminin a României și cluburile din țară au adus numeroase trofee și medalii, contribuind la afirmarea țării ca una dintre puterile mondiale în acest sport.

Echipa națională de handbal feminin a României a fost întotdeauna una dintre forțele dominante în Europa și în lume, participând regulat la campionatele mondiale și europene și obținând rezultate remarcabile. De-a lungul timpului, echipa a câștigat numeroase medalii, inclusiv aur la Campionatul Mondial din 1962 și țara noastră găzduiește ediția 2021.

În ceea ce privește cluburile, handbalul feminin din România se bucură de o popularitate deosebită și de un nivel ridicat de competiție. Liga Națională de Handbal Feminin din România este una dintre cele mai puternice ligi din Europa, atrăgând jucătoare de top din întreaga lume și oferind spectacol de calitate pentru fanii sportului. Cluburi precum CSM București, SCM Râmnicu Vâlcea, SCM Gloria Buzău și HCM Baia Mare au avut performanțe remarcabile în competițiile interne și internaționale.

CITEȘTE ȘI – ÎN SFÂRȘIT! FINAL DE PROCES PENTRU SIMONA HALEP. CE A DECIS TAS