Recenzia de Vineri: Seria Cercul de magie-Tamora Pierce (Magia lui Sandry, Magia lui Tris, Magia lui Daja, Magia lui Briar)

Photo of author

By Aqua

Cercul de magie-Tamora Pierce

Seria Cercul de magie: Magia lui Sandry, Magia lui Tris, Magia lui Daja, Magia lui Briar—Tamora Pierce
Titlul original: Circle of Magic (Sandry’s Book, Tris’s Book, Daja’s Book, Briar’s Book)
Traducerea: Andra Câmpan
An apariție: 2010-2011
Editura: RAO
Nr. pagini: 288, 288, 208, 314
Cotație Goodreads: 4; 4,09; 4,09: 4,17
Rating personal al cărţii: 4/5* pentru vol 1,2 și 4, 5/5* pentru vol 3


Lady Sandrilene fa Toren, o copilă cu ascendență impecabilă și o afinitate pentru fibre și fire, total nepotrivită rangului ei, ar vrea să învețe să țeasă însă i se tot atrage atenția că e „bună doar de așteptat și măritat”.


    Trisana Chandler, fiică de comercianți, e o fetiță grasă, cu ochelari și părul roșu ca focul. Când e furioasă dezlănțuie furtuni cu fulgere și grindină. Având în vedere cum arată, e furioasă mai tot timpul fiindcă ceilalți copii râd mereu de ea. Aude voci și familia a abandonat-o, toți o cred o ciudată pe punctul de a înnebuni ori posedată de un duh rău, mai ales că a fost testată pentru magie, rezultatul fiind negativ.


    Briar Moss, cunoscut cândva ca Roach, își așteaptă resemnat pedeapsa: e un hoț prins deja de două ori de gardienii din Hajra.


-A treia oară este blestemată. O să primesc minele, sau galerele, sau șantierele navale. Dacă nu scap, o să fiu închis pe viață.

   Are o afinitate pentru tot ce ține de regnul vegetal, ceea ce e jenant și dureros, mai ales când îl îmbrățișează mărăcinii…


    Daja e din neamul negustorilor, celelalte popoare nu-i privesc cu ochi buni fiindcă încearcă mereu să înșele când fac tranzacții; sunt o rasă foarte superstițioasă și faptul că fata e singura supraviețuitoare după un naufragiu îi determină s-o alunge, e transghi—piază rea, o proscrisă. În plus, se simte atrasă de metale și de arta metalurgiei deși negustorii îi disprețuiesc pe toți meșteșugarii.


Sandry, Daja, Briar, Tris. Fanart by Minuiko. Sursa: pinterest.ro

    Toți patru sunt aduși la templul Cercul Spiralat de către Niklaren Goldeye, un mag puternic ce poate vedea lucrurile ascunse, așa cum sunt puterile lor, pe care, cum altfel?, nu și le pot stăpâni deocamdată. Au nevoie de lecții, de antrenamente, de disciplină…Și nu le place ideea, normal.


    Patru copii hărțuiți și alungați pentru că sunt altfel decât ceilalți, patru copii cu puteri extraordinare, aduși de soartă în același loc și obligați de împrejurări să conviețuiască și să lupte împreună în ciuda diferențelor dintre ei…unde am mai citit asta?


    Am avut o senzație de déjà vu dar m-am înșelat, seria Tamorei Pierce nu seamănă cu nimic din ce am citit până acum; autoarea a reușit să aducă ceva nou în sfera tot mai aglomerată a fantasy-ului, atât în ceea ce privește modul în care se manifestă puterile eroilor cât și în privința lumii pe care a creat-o, o lume interesantă, cu popoare, obiceiuri, religii și tabu-uri neobișnuite. Nu e populată de ființe supranaturale nemaivăzute dar totuși e o lume funcțională, în care mi-ar plăcea să trăiesc.


    Spre deosebire de multe alte cărți fantasy, nu e vorba de bătălia dintre Bine și Rău, nu există un Mare Malefic gen Sauron ori Voldemort—excepție face al II-lea volum, asta dacă magul pirat Enahar poate fi considerat așa ceva. Seria este mai mult despre descoperirea de sine, acceptarea diferențelor, prietenia ce se leagă în ciuda acestora, loialitate, alegeri dificile și asumarea responsabilității. 


     Volumul al III-lea mi s-a părut cel mai interesant dintre toate, cel mai reușit, poate pentru că magia Dajei este mai atrăgătoare și se manifestă mai spectaculos ori fiindcă povestea ei este mai consistentă și mai emoționantă—naufragiul care a lasat-o fără familie i-a adus și expulzarea din rândurile Negustorilor, poporul ei cel atât de superstițios, cu viața atent rânduită de tot felul de obiceiuri și ritualuri. Iar faptul că se reîntâlnește cu o caravană de-ale lor îi spulberă liniștea pe care o găsise între zidurile Cercului Spiralat. În plus, amenințarea focului creează scene de reală tensiune, pe lângă faptul că te întrebi continuu ce va alege Daja până la urmă, va rămâne o lugsha alături de acești saati ai ei care i-au devenit o familie ori se va întoarce printre Tsaw´ha ? Bineînțeles, dacă vreți să înțelegeți aceste cuvinte, trebuie să citiți cartea…


     Sandry, Tris, Daja și Briar au luptat și au învins un cutremur, pirații, focul, o epidemie, neîncrederea celorlalți ori propriile slăbiciuni și nici măcar moartea n-a putut să le stea în cale. Din toate aceste încercări prietenia lor a ieșit mai puternică, la fel și caracterele lor. 


    Cei patru sunt amuzanți și fermecători, personajele secundare sunt reușite, întâmplările prin care trec cu toții sunt pline de neprevăzut, ritmul este rapid, povestea e minunată iar cartea se citește ușor chiar dacă, din păcate, prin paginile ei limba româna cam șchioapătă… 


     Tetralogia nu se sfârșește apoteotic, semn sigur că seria aventurilor nu se oprește aici. Să sperăm că, după Cercul de magie, Rao va publica și The Circle Opens, alte patru cărți care îi au drept eroi pe Sandry, Tris, Daja și Briar.