Patru tipuri de somn și impactul lor asupra sănătății noastre

Photo of author

By Ramona Fustos

Știai că există patru tipuri de somn?  Un nou studiu american, care a urmărit peste 3500 de persoane, a reușit să identifice patru categorii de persoane care dorm, explicând în același timp modul în care fiecare tip de somn poate afecta sănătatea pe termen lung.

Patru tipuri de somn: care este impactul lor asupra sănătății noastre?

Legătura dintre somn și sănătate este una complexă. În timp ce o serie de studii au arătat că o calitate slabă a somnului este un factor de risc pentru multe boli cronice, cele mai multe dintre ele s-au concentrat asupra unei singure caracteristici a somnului la un moment dat, putând omite informații esențiale. O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a dorit să meargă mai departe. Potrivit acestora, există patru tipuri de somn, cu efecte diferite asupra sănătății.

Patru categorii distincte de persoane în funcție de modul în care dorm

Publicat pe 16 februarie 2024 în revista Psychosomatic Medicine, studiul s-a bazat pe aproape 3.683 de participanți americani dintr-un studiu longitudinal preexistent.

Chestionați între 2004 și 2006, apoi din nou între 2013 și 2017, cu toții au raportat obiceiurile lor de somn, gradul de oboseală din timpul zilei și, în cele din urmă, problemele lor cronice de sănătate. Potrivit cercetătorilor, fiecare tip de obicei de somn afectează în mod diferit sănătatea.

Au fost identificate patru categorii distincte de persoane și implicit patru tipuri de somn:

Primii sunt cei care dorm bine. Aceste persoane au o rutină de somn sănătoasă, cu o regularitate optimă în ceea ce privește durata, satisfacția și vigilența în timpul zilei. De asemenea, aceștia au ore de culcare adecvate, adorm ușor și se trezesc ușor.

Al doilea tip sunt cei care dorm în weekend. Aceste persoane dorm mai puțin decât media generală, dar recuperează în weekend sau în timpul sărbătorilor legale.

Al treilea tip de persoană care doarme este insomniacul. Aceste persoane au în general probleme cu somnul, sunt obosite în timpul zilei și au nevoie de mult timp pentru a adormi.

În sfârșit, al patrulea tip de persoană care doarme este… Somnorosul. Aceste persoane au, în general, obiceiuri bune de somn și trag des câte un pui de somn.

Impactul tipului de somn asupra sănătății

Potrivit cercetătorilor, mai mult de jumătate dintre subiecții studiului sufereau de insomnie în mod regulat sau aveau obiceiuri de somn sub-optime.

Persoanele cu insomnii care au rămas în această categorie în ultimii zece ani au fost mai predispuse să dezvolte o serie de probleme de sănătate cronice. Probleme cronice precum boli cardiovasculare, diabet sau depresie.

„Aceste rezultate pot sugera că este foarte dificil să ne schimbăm obiceiurile de somn”, explică Soomi Lee. Acesta din urmp este cercetător în domeniul somnului la Universitatea din Pennsylvania și coautor al studiului.

Acest lucru poate sugera, de asemenea, că oamenii nu sunt încă conștienți de importanța somnului lor și de comportamentele legate de sănătate asociate cu somnul”, continuă el. Somnul este, de asemenea, modificabil. Drept urmare, dacă putem îmbunătăți somnul aproape în fiecare zi, ce rezultate am putea observa după câteva luni sau chiar câțiva ani?”.

Pentru cercetători, acest studiu necesită eforturi suplimentare. De ce? Pentru a-i face pe oameni mai conștienți de beneficiile unei mai bune igiene a somnului.