Nicușor Dan a pus ochii pe încă un mandat la Primăria Capitalei

Photo of author

By Alexandru Stancu

nicușor dan

Prezent în cadrul emisiunii „Live” de la Digi24, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit despre un nou mandat. El este convins că are șanse să-l obțină pe al doilea la alegerile locale din acest an șiconsideră că, similar cu situația din 2020, competiția electorală va fi între un candidat al PSD și candidatul „cu cele mai multe șanse” din partea spectrului politic de dreapta.

„Am scos Primăria din faliment”

„E o chestiune care ţine de alegători. Ce pot eu să spun, din perspectiva mea, este că în 2020 am avut un vot al publicului de dreapta, după 12 ani jalnici de PSD în Bucureşti, şi că am încercat să mă ţin de ceea ce am spus oamenilor în campania electorală, adică am scos Primăria din faliment, am adus fonduri europene şi cred că o să fim din nou, în 2024, în paradigma dreapta versus PSD şi eu cred că alegătorii de dreapta vor vedea candidatul cu cele mai mari şanse”, a declarat Nicuşor Dan, la Digi 24, vineri seară.

„Din nou, votul este la oameni. Eu cred că da, pentru că alegerile într-un sigur tur polarizează şi este un PSD şi un candidat de dreapta, care are cele mai multe şanse dintre candidaţii de dreapta”, a răspuns Nicușor Dan când a fost întrebat dacă are șanse să câștige al doilea mandat.

Nicușor Dan a vorbit și despre terasele și cafenelele din Centrul Vechi și Herăstrău.

„Cele mai multe dintre ele au autorizație de construire, autorizația este nelegală, pentru că acolo este spațiu verde. Numai că momentul la care tu puteai să contești acele autorizații data și în 2010 era de un an. Dacă sunt nelegale o să le demolăm. O să începem în primăvara asta cu zona Lipscani. Cele care sunt ilegale vor fi dărâmate. Acolo este o problemă și de siguranță la incendiu și la cutremur.

În Herăstrău, autorizații nelegale au aproape toate, iar noi nu mai suntem în termen pentru a le contestat.  Soluția pe termen mediu e să găsim o locație și dezbaterea pe care o să o avem pe Planul Urbanistic General chiar în prima jumătate a acestuia o să reflecăm la problema asta, să găsim o locație ca toți oamenii ăștia să se mute și să lase parcul în pace”, a declarat Nicușor Dan la Digi24.

Nicușor Dan s-a născut pe 22 martie 1969 în București și și-a petrecut copilăria într-o familie modestă. A absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea București, urmând apoi un doctorat la Universitatea din Paris. Educația sa solidă și pasiunea pentru științele exacte l-au definit ca pe un intelectual și un gânditor critic.

Drumul lui Nicușor Dan în politică a început cu activismul civic și implicarea în mișcarea de protest împotriva corupției și a abuzurilor în administrația publică. A fost unul dintre fondatorii și liderii Asociației Salvați Bucureștiul, un grup de inițiativă civică ce a militat împotriva proiectelor imobiliare controversate și a demolărilor neautorizate în București.

În 2016, Nicușor Dan a decis să intre în arena politică drept candidat independent, candidând pentru funcția de primar al Bucureștiului. A reușit să obțină un rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor locale, fiind considerat un candidat promițător pentru schimbarea sistemului politic și administrativ din Capitală.

Cu toate că a adunat o susținere semnificativă în rândul alegătorilor, Nicușor Dan a întâmpinat și critici și opoziție din partea adversarilor politici și a unor sectoare ale opiniei publice. Unii l-au acuzat de lipsă de experiență în administrația publică, în timp ce alții au pus la îndoială agenda sa politică și capacitatea de implementare a reformelor propuse.