Luptător american ISIS capturat in Irak

Photo of author

By Edward Ciolacu

Luptătorul care s-a predat Luni trupelor kurde Peshmerga este primul cetățean al Statelor Unite ale Americii care s-a alăturat ISIS. Încă nu este cert dacă autoritățile Statelor Unite îl vor extrăda sau dacă cele ale Irakului. Bărbatul care s-a predat în nordul Irakului în oraşul Sinjar a fost identificat ca fiind Mohamad Jamal Khweis. El a venit din Turcia în Siria acum câteva luni. Un permis de conducere care a circulat în mass-media și aparent era al lui indica reședința acestuia ca fiind în orașul Alexandria din statul american Virginia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a spus că oficialitățile nu știau că acesta s-ar fi predat. Încă nu era cert cine îl deținea pe acesta în ziua de Luni. Mai multe oficialități declarau în ziarul „The Daily Beast” că este prea devreme să se pronunțe dacă vor cere custodia lui Khweis și dacă îl vor acuza de susținere a grupării ISIS și că deocamdată depinde de Irak să ia măsurile ce se impun.

„Dacă Statele Unite ar fi vrut să-l judece am fi avut toate drepturile să cerem Irakului să-l extrădeze dar este dreptul lor suveran să decidă” a spus David Glazier,  profesor de drept al universității Loyola în The Daily Beast.
„Irakul este în război cu ISIS, un grup non-guvernamental care își dorește să ocupe teritorii irakiene însă armata Statelor Unite sprijină menținerea păcii în zonă”, a mai spus Glazier. „Asta înseamnă că judecarea teroriștilor de acolo este treaba Bagdadului. Dacă Statele Unite nu au făcut nimic în legatură cu prinderea lui Khweis, atunci el trebuie să rămână acolo.”

Nu se cunosc prea multe în legătură cu Khweis și de ce acesta a plecat din Virginia să lupte alături de teroriști. Părinţii lui au spus unui reporter de la „Vocea Americii” că nu l-au văzut pe fiul lor de mult timp și că au crezut că acesta este plecat în Canada. Ei au mai spus că nu știau ca acesta s-ar fi alăturat ISIS. Telefonul lui Khweis nu era operațional în ziua de Luni.

Dosarele politiei au arătat că Khweis, în vârstă de 26 de ani, avea mai multe probleme cu legea, câteva abateri de circulație și una mai gravă. Printre acestea se numără conducerea autoturismului cu geamuri fumurii sau fără centura de siguranță, conducere sub influența alcoolului. Cea mai gravă a fost o arestare pentru deranjarea liniștii publice sub influența alcoolului.
Într-o înregistrare video făcută  de luptătorii Peshmerga, acesta apare nervos pentru că a fost identificat ca fiind cetățean american. El vorbește engleza și cere insistent să se închidă camerele video.

De ce Khweis a părăsit taberele ISIS și s-a predat rămâne de asemenea un mister. Dezertările cetățenilor străini sunt însă în creștere, spun oficialitățile, aceștia rup rândurile grupului terorist și încearcă să se întoarcă acasă în ţările de unde provin.

„Luptătorii devin cu siguranță dezamăgiți de idealurile lor.” spune Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „Rapoartele din Irak și Siria arată că multi luptători dezertează iar ISIS folosește din ce în ce mai mulţi copii. Este un semn că ei nu mai pot atrage și să susțină aşa mulţi adulți ca în trecut. Asta pare cel putin amuzant, să fie o ruptură în resursele lor bărbătești”

Dacă Khweis va fi interogat de către autoritățile Statelor Unite, el ar putea da informații despre cauzele dezertărilor din ISIS. Aceste interogatorii de asemenea stau la baza strategiei militare ale armatei americane pentru a învinge gruparea teroristă. Săptămâna trecută, forțele armate ale Statelor Unite au atacat armele chimice ale ISIS după ce au obținut informații de la un prizonier pe nume Sulayman Dawud al Bakkar, care a lucrat în trecut și pentru Saddam Hussein. Anul trecut, un comando american a capturat soția unui membru operativ ISIS care susținea grupul prin afaceri cu ulei. Femeia, cunoscută sub numele de Umm Sayyaf, a dat informații despre abuzurile grupării asupra femeilor și folosirea acestora ca sclave sexuale. Atât Umm Sayyaf cât și al-Bakkar  au fost ținuti câteva săptămâni în custodia Statelor Unite și până la urmă predați înapoi. În cazul lui Umm Sayyaf oficialii sunt îngrijorați acum pentru că Irakul nu a formulat nicio acuzație împotriva ei. În Februarie, Departamentul de Justiție a formulat o cerere de custodie pentru ea dar ea a fost transferată în Irak.

Aceste lucruri reflectă unele incertitudini cu privire la cum sunt păziti luptătorii și membrii operativi ai ISIS capturați. Dacă Statele Unite nu pot să se descurce cu ei este treaba Irakului să facă asta. Dacă guvernul nu este competent atunci prizonierii nu vor putea fi judecați.

Sursa foto: The Guardian