Lămâia – beneficii și modalități de a o utiliza

Photo of author

By Ramona Fustos

Lămâia este un fruct plin de beneficii de care trebuie să profiți și tu pentru a avea o sănătate în top. Descoperă citind acest articol cum poți face din lămâie un aliat pentru viața ta de zi cu zi.

Pentru unii, lămâia stoarsă în apă caldă este primul gest al unei rutine matinale. Pentru foarte multă lume, lămâia este cea care aduce acel ceva de care au nevoie pentru a începe așa cum trebuie ziua.

Lămâia – ce beneficii are?

Nu este surprinzător faptul că sub coaja sa se află o comoară de nutrienți care dăruiesc sănătate. Este o sursă excelentă de vitamina C și flavonoide, antioxidanți care combat inflamațiile din organism. Acest aliment alcalin ajută la reducerea inflamațiilor și la reechilibrarea pH-ului organismului prin tamponarea acidității corpului.

O citrică detox, care te ajută să slăbești și să te simți bine. Lămâia te poate ajuta să digerezi mai bine, să elimini toxinele și să alungi oboseala. Dar, poate arde și grăsimile atunci când îți dorești să slăbești.

De asemenea, lămâia este cel mai bun aliat pentru sănătatea cardiacă. Compușii antioxidanți din lămâi ajută la îngrijirea sănătății inimii prin reducerea nivelului de colesterol rău. De asemenea, se crede că flavonoidele conținute în acest citrice ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral ischemic la femei.

Salate asezonate cu suc de lămâie proaspăt

Poți să prepari în casă o vinegretă pe bază de lămâie și puțin ulei de măsline. Adaugă și ierburi aromatice și ai cea mai bună asezonare pentru salatele tale.

Apă cu lămâie pentru a reduce aportul de zahăr

Gata cu sucurile carbogazoase și sucurile de fructe foarte bogat în zahăr. Cel mai bine ar fi să bei apă în care ai pus sucul stors de la o lămâie. Pe lângă prevenirea deshidratării, acest sfat te va ajuta să reduci consumul de zahăr și să beneficiezi de substanțele nutritive conținute de lămâi.

Lămâia pentru a fi plină de energie

Lămâia conține și vitamina B, care poate transforma alimentele tale în energie mobilizabilă pentru organism.

Lămâia pentru a preveni ridurile

După cum am văzut, acest aliment este foarte bogat în vitamina C. Furnizată organismului prin alimentație, această vitamină stimulează producția de colagen, care conferă pielii elasticitatea sa. Consumul de lămâie este un gest anti-îmbătrânire nesperat, mult mai puțin costisitor decât tratamentele antirid de eficiență relativă.

Lămâia este cea mai bună și pentru creier

Datorită nivelului său de antioxidanți, lămâia are grijă și de mintea ta deoarece este cea care poate proteja țesuturile cerebrale de o îmbătrânire accelerată legată de inflamație.

Sucul de lămâie se poate folosi și pentru calculii renali. Atunci când îți vei prepara o limonadă pa bază de lămâie, îți vei forma cel mai bun obicei pentru a avea grijă de rinichii tăi și pentru a preveni calculii renali. Aceste pietre mici se pot acumula în tractul urinar, provocând durere și sângerare. Acest beneficiu se datorează prezenței citratului în lămâi. 

Lămâia pentru cele mai sănătoase gingii. Carența în vitamina C poate afecta destul de tare dinții sau gingiile care se pot umfla. Lămâia este bogată în vitamina C și te ajută atunci când vine vorba despre sănătatea buco-dentară.