Israel – intensificarea conflictului: Aeroporturile din Damasc și Alep devastate

Photo of author

By Elena Georgia

Contextul Actual:

Într-o nouă escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, Israelul a lansat lovituri aeriene asupra celor mai importante aeroporturi siriene, situate în capitala Damasc și în orașul Alep. Această acțiune, confirmată de televiziunea de stat siriană și relatată de agențiile de știri AFP și Reuters, a surprins pe mulți observatori internaționali.

Originea Conflictului:

Aceste lovituri aeriene reprezintă primele de acest fel asupra Siriei în contextul actualului conflict dintre Israel și Hamas. Un conflict care, până în prezent, a lăsat în urmă o urmă sângeroasă, cu mii de victime, și care a fost declanșat de atacul grupării islamiste palestiniene împotriva Israelului.

Impactul Direct:

Consecințele acestor atacuri sunt semnificative. Cele două aeroporturi, vitale pentru Siria, au fost scoase din funcțiune, afectând grav capacitatea țării de a se conecta cu restul lumii. Atacurile au avut un impact direct asupra pistelor aeroporturilor, făcându-le inutilizabile, conform unei surse militare siriene.

Un Istoric al Confruntărilor:

Deși aceste atacuri pot părea izolate, ele se înscriu într-un istoric mai amplu de confruntări. Din 2011, de la începutul războiului civil din Siria, Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene pe teritoriul sirian. Țintele principale ale acestor atacuri au fost forțele sprijinite de Iran și Hezbollah-ul libanez, ambele fiind aliați ai regimului de la Damasc și, în același timp, inamici declarati ai Israelului.

Atacuri Anterioare:

Nu este prima dată când aeroporturile din Damasc și Alep sunt în vizorul Israelului. În trecut, acestea au fost afectate de atacuri similare, cu Alep fiind scos din funcțiune în august și Damasc la începutul anului.

Concluzie:

Această nouă escaladare a tensiunilor subliniază fragilitatea situației din regiune și necesitatea unei soluții diplomatice pentru a preveni un conflict de proporții.