GRUPARE SPECIALIZATĂ ÎN PHISHING, DESTRUCTURATĂ DE CĂTRE POLIȚIA ROMÂNĂ

Photo of author

By Daniel Negrescu

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat șapte percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracțiuni informatice.

Au fost ridicate laptopuri, dispozitive de stocare, telefoane mobile, carduri bancare şi aproximativ 150.000 de euro, iar o persoană a fost arestată preventiv.

La data de 28 martie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat șapte percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti și a județelor Argeş şi Contanţa, la un grup infracţional organizat, specializat în infracțiuni informatice.

În urma activităților, au fost ridicate laptopuri, dispozitive de stocare, telefoane mobile, carduri bancare aparţinând unor instituţii financiare, precum şi aproximativ 150.000 de euro.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – martie 2017, pe teritoriul municipiului Bucureşti şi al județelor Argeş şi Constanţa, ar fi acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice.

Gruparea ar fi desfăşurat activităţi de lansare de atacuri tip phishing impotriva unor instituții bancare din România, instituții bancare din Italia și a unor companii din S.U.A., fiecare membru având atribuții clare în desfășurarea activității infracționale.

Astfel, unul dintre membrii grupării s-ar fi ocupat de crearea paginilor web falsificate folosite în lansarea atacurilor, un altul s-ar fi ocupat cu procurarea serverelor pentru hosting și pentru rutarea traficului Internet în vederea ascunderii adevaratelor adrese IP de conectare, în timp ce o alta parte a grupării ar fi avut atribuții privind valorificarea cardurilor bancare obținute în urma atacurilor phishing, prin achiziționarea de bunuri on-line.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost conduse pentru cercetări patru persoane, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic şi constituire de grup infracţional organizat. 

Faţă de una din acestea s-a luat măsura reţinerii, fiind ulterior arestată preventiv.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La activitate au participat și jandarmi.