Gigi Valentin Stefan – Proc. Gen. O alta ordonanta cu „miros de blat”

Photo of author

By Daniel Negrescu

Gigi Valentin Stefan - O alta ordonanta cu "miros de blat"

In urma publicarii articolelor despre „Cazul GARANT”, am primit cateva solicitari de la cititorii nostri de a publica nedreptatile cu care se confrunta vis-a-vis de autoritati. Din cele 3 solicitari primite, una il avea ca protagonist pe Gigi Valentin Stefan, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta.

Am ales ca prim articol, fiind pe tema cu ultimele articole, cazul lui Ablachim Nutfi, care se confrunta cu o problema oarecum similara cu „Cazul GARANT”.

Ablachim Nutfi a depus o plangere penala impotriva numitilor: Bogdan Mihaela – Notar public, Cadir Sunai – fost director al Directiei Regionale de Accize şi Operatiuni Vamale Constanta, Cadir Melen Semra, Feizula Feriean si SC Lumo Shock srl.

Ablachim Nutfi ne declara:

„In cursul anului 2017, au fost efectuate acte de urmarire penala, au fost audiate persoanele in cauza si martorii, a fost administrata proba cu inscrisuri, procurorul de caz ajungand la concluzia ca cele relatate de petent se confirma.

In acest sens, ordonanta de punere in miscare a actiunii penale precum si cea de de continuare a urmaririi penale, stabilesc o stare de fapt ce nu putea fi combatuta decat prin administrarea de noi probe care sa fundamenteze o stare de fapt contrara.

La data de 10.09.2018, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Gigi Valentin Stefan, solutioneaza in mod surprinzator, doua cereri, una de abtinere a procurorului de caz si una de recuzare a acestuia, cea din urma fiind formulata in data de 06.09.2018 de catre Cadir Sunai. Evident, respinge cererea de recuzare ca ramasa fara obiect, dupa ce, in prealabil, o admisese pe cea de abtinere.

Se pune intrebarea fireasca, cum de procurorul de caz isi aminteste brusc ca este incompatibil in cauza exact la data de 10.09.2018 cand formuleaza cerere de abtinere si cum de Procurorul General Gigi Valentin Stefan solutioneaza exact la aceeasi data atat cererea de recuzare depusa cu 4 zile inainte cat si pe cea de abtinere a procurorului de caz?

In opinia mea, aceste fapte nu pot fi decat rezultatul unor interventii pentru schimbarea situatiei juridice a dosarului, aspect confirmat de situatia ulterioara.

La data de 27.11.2018, noul procuror de caz, Mircea Iuliana, fara administrarea niciunei probe, respinge cererea de probatorii formulata de aparatorul meu ales si la o zi distanta dispune clasarea cu consecinta ridicarii sechestrului asigurator dispus de procurorul de caz anterior.

Desi am atacat solutia de clasare la procurorul ierarhic superior, solutia acestuia era de anticipat inca de la momentul depunerii cererii, avand in vedere succesiunea de evenimente relatata mai sus precum si sustinerea afirmata de catre Cadir Sunai prin Amet Varol si Erol Anefi pe langa Procurorul General Gigi Valentin Stefan.

Procurorul General nu a solutionat in niciun mod plangerea subsemnatului evitand a raspunde aspectelor de nelegalitate invocate prin plangere si creand aparenta ca solutioneaza o plangere pe care nu a lecturat-o.”

Suna familiar deja, se gaseste un procuror de caz pus pe treaba care incepe sa instrumenteze cazul dupa litera legii si la un moment dat, din varii motive, este recuzat sau depune cerere de abtinere si dispare din peisaj, apare noul procuror de caz care foarte rapid isi da seama ca trebuie clasat dosarul. Aici intra in scena Procurorul General Gigi Valentin Stefan si da solutie de clasare.

Acest articol este doar o introducere a acestui caz, il vom dezbate mai pe larg intr-un articol viitor. Momentan, Ablachim Nutfi, a sesizat Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si a fost citat de institutie pentru expunerea cazului pe larg.

Revenim cand avem datele complete, inclusiv decizia S.I.I.J.

-Va urma –