George Clooney, actorul cu inima tandră

Photo of author

By Ramona Fustos

George Clooney este unul din cei mai cunoscuți actori de la Hollywood și vedeta din celebrul serial ER. A pus întotdeauna pe primul loc angajamentul său umanitar. Iar acest lucru nu se va opri acum că și-a găsit dragostea.

Data și locul nașterii: 06/05/1961 în Statele Unite (63 de ani)

Semn astrologic: Taur

Starea civilă: Căsătorit cu Amal Alamuddin

Număr de copii : 2

Copii : Ella (06/06/2017), Alexander (06/06/2017)

George Clooney s- născut pe data de 6 mai 1961 în Kentucky, Statele Unite ale Americii. S-a făcut remarcat în televiziune în rolul Dr. Doug Ross din ER, între 1994 și 1999, serial care l-a transformat într-un star tv. Dar actorul și-a fixat ținte mai înalte: se vedea jucând în filme.

George Clooney: începuturi dificile, apoi o încercare de succes

Primele sale încercări în universul cinematografiei nu au fost de bun augur. Rolul său ca Batman în filmul Batman & Robin din 1997, deși promițător, s-a dovedit a fi un dezastru atât din punct de vedere critic, cât și la box office. Câțiva ani mai târziu, în 2015, George Clooney chiar s-a confesat la The Graham Norton Show: „Chiar am crezut că am distrus această franciză. Din fericire, altcineva a preluat-o câțiva ani mai târziu și a schimbat totul”.

Salvarea a venit de la Steven Soderbergh: în 2001, George Clooney a moștenit rolul lui Dany Ocean în Ocean’s Eleven și cele două continuări ale sale. Cariera sa cinematografică a luat avânt, iar actorul a devenit producător (pentru care a câștigat un Oscar în 2013 pentru filmul Argo). Printre filmele sale se numără Syriana, Gravity și Up in the Air.

George Clooney, unul din cei mai râvniți burlaci de la Hollywood

Viața privată a lui George Clooney este urmărită îndeaproape de mass-media. Actorul a fost mult timp cel mai râvnit burlac de la Hollywood, cu o serie de cuceriri. După patru ani de căsătorie cu Talia Balsam și un divorț în 1993, el a avut treisprezece relații de durată variabilă între 1995 și 2013. Inclusiv una cu o franțuzoaică, Céline Balitran, între 1996 și 1999. George Clooney glumește în mod regulat despre viața sa amoroasă, considerând că cea mai lungă relație a sa a fost cu Max, un porc vietnamez adoptat la sfârșitul anilor 1980, care i-a rămas alături până la moartea sa, în 2006.

Căutarea lui George Clooney a luat sfârșit în 2014, când actorul s-a căsătorit cu Amal Alamuddin. O avocată libanezo-britanică specializată în drepturile omului. Convingerile lor politice i-au apropiat. Amal Alamuddin a născut gemenii Ella și Alexander pe 6 iunie 2017.

Un actor angajat

Înrudit cu Abraham Lincoln din partea mamei sale, George Clooney și-a arătat angajamentul politic foarte devreme. A făcut acest lucru în paralel cu cariera sa la Hollywood. Susținător neclintit al lui Barack Obama în 2008 și 2012, el se opune încă din 2006 puterii politice pe tema războiului din Darfur. A călătorit în Sudan pentru a realiza un documentar care prezintă viața de zi cu zi a refugiaților.

În ianuarie 2010, George Clooney a organizat telemaratonul Hope for Haiti Now, pentru a strânge fonduri în vederea ajutorării victimelor cutremurului din Haiti. În 2019, a scris o scrisoare deschisă sultanului din Brunei, care promulga legi care pedepseau adulterul și practicile homosexuale cu moartea prin lapidare. Mai mult, a cerut boicotarea a nouă hoteluri deținute de Brunei, inclusiv Le Meurice din Paris.

În 2016, George Clooney și soția sa Amal Alamuddin au înființat Fundația Clooney pentru Justiție pentru a ajuta refugiații din întreaga lume, în special din Siria.