Gata. Rishi Sunak părăsește „tronul”

Photo of author

By Alexandru Stancu

rishi sunak

Laburiștii au obținut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din Marea Britanie, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare și deschizând calea liderului lor, Keir Starmer, către Downing Street 10. Marea Britanie este „pregătită pentru schimbare” și aspiră la o revenire a „politicii ca un serviciu făcut publicului”, a declarat Starmer, care urmează să devină prim-ministru după victoria categorică a partidului său la alegeri, iar Rishi Sunak va părăsi „tronul”.

Potrivit exit-poll-urilor, laburiștii ar câștiga 410 din cele 650 de locuri din Camera Comunelor, aproape egalând rezultatul spectaculos obținut de Tony Blair în 1997, când partidul său a câștigat 418 locuri. Această performanță îi plasează mult înaintea Partidului Conservator al premierului în exercițiu Rishi Sunak, care a obținut doar 131 de locuri, un declin semnificativ față de cei 365 de deputați aleși în urmă cu cinci ani sub conducerea lui Boris Johnson. Acesta este cel mai prost rezultat înregistrat de Partidul Conservator de la începutul secolului al XX-lea.

Liberal-democrații (centriști) ar obține 61 de deputați, consolidându-și poziția. Surpriza alegerilor vine însă din partea partidului anti-imigrație și anti-sistem Reform UK, care ar câștiga 13 locuri, o performanță mult mai bună decât se aștepta pentru formațiunea condusă de Nigel Farage.

Rishi Sunak este un politician britanic de renume, cunoscut pentru rolul său semnificativ în guvernul Regatului Unit. Născut pe 12 mai 1980 în Southampton, Anglia, Sunak provine dintr-o familie de origine indiană, părinții săi emigrând în Marea Britanie din Africa de Est. El a urmat studii de economie și politică la Universitatea Oxford, continuându-și educația cu un MBA la Universitatea Stanford, unde a fost bursier Fulbright.

Înainte de a intra în politică, Rishi Sunak a lucrat în sectorul privat, având experiență în domeniul bancar și în investiții. El a fost partener la firma de investiții The Children’s Investment Fund Management și co-fondator al unui fond de investiții specializat în mici afaceri din Marea Britanie.

Cariera politică a lui Sunak a început în 2015, când a fost ales membru al Parlamentului pentru circumscripția Richmond în North Yorkshire, locul anterior ocupat de fostul lider al Partidului Conservator, William Hague. De atunci, el a urcat rapid în ierarhia politică, fiind numit Secretar șef al Trezoreriei în 2019, iar în februarie 2020, a devenit Cancelar al Trezoreriei, unul dintre cele mai importante posturi din guvernul britanic.

În calitate de Cancelar al Trezoreriei, Sunak a jucat un rol crucial în gestionarea crizei economice provocate de pandemia de COVID-19. El a implementat diverse măsuri de sprijin economic, inclusiv scheme de subvenționare a salariilor și ajutoare pentru afaceri, menite să protejeze locurile de muncă și să susțină economia în timpul lockdown-ului.

Pe lângă abilitățile sale de management economic, Sunak este cunoscut și pentru pozițiile sale conservatoare în domeniul fiscal și pentru accentul pus pe importanța inovării și a afacerilor mici în dezvoltarea economică a țării. De asemenea, el este un susținător al relațiilor comerciale globale și al investițiilor străine, văzând în acestea chei pentru creșterea și prosperitatea Marii Britanii post-Brexit.

Rishi Sunak este căsătorit cu Akshata Murthy, fiica co-fondatorului gigantului indian de IT Infosys, Narayana Murthy. Cuplul are două fiice și locuiește în North Yorkshire și Londra. De-a lungul carierei sale, Sunak a fost apreciat pentru competența sa profesională și abordarea pragmatică a problemelor economice, consolidându-și astfel poziția ca unul dintre cei mai influenți politicieni din Marea Britanie.

CITEȘTE ȘI – SFÂRȘIT DE DRUM PENTRU VASILE BĂNESCU LA BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE