Ce este shadow work?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai auzit vreodată de shadow work? Explorarea și îmbrățișarea laturii tale întunecate? Acesta este principiul shadow work, noua tendință neo-spirituală în vogă pe rețelele de socializare. În cele ce urmează îți spunem tot ce trebuie să știi despre shadow work, o încrucișare între spiritualitate și dezvoltare personală.

Ce este shadow work?

Nu ai auzit niciodată de shadow work?

Ei bine, #shadowwork are mai mult de 360.000 de vizualizări pe Tiktok! Află, în cele ce urmează  mai multe despre conceptul de shadow work.

Într-un videoclip TikTok cu peste 100.000 de aprecieri, @zenfulnote explică faptul că”shadow work” reprezintă procesul de identificare și integrare a psihicului inconștient care ascunde cel mai întunecat aspect al propriei persoane, ceea ce poate duce la sentimente de rușine sau vinovăție. Ai probleme în a vedea lucrurile clar? Ca să o spunem mai simplu, shadow work se referă la un fel de muncă făcută asupra propriei persoane în timpul căreia ne confruntăm cu cele mai întunecate fațete ale noastre. Literalmente, shadow work înseamnă muncă în umbră.

De ce shadow work?

Conform adepților, shadow work poate fi utilizată pentru a atinge o serie de obiective:

– Să te cunoști mai bine;

– Să îți vindeci anumite răni;

 -Să îți înțelegi mai bine unele reacții;

Departe de a fi o noutate, această practică se bucură de o revenire în forță datorită rețelelor sociale, dar originile sale datează din secolul XX și sunt atribuite psihologului Carl Jung, teoretician al eului din umbră, care considera că o personalitate completă este alcătuită atât din calități pozitive cât și din cele negative ale unui individ și că acesta din urmă va avea tendința de a reprima aspectele judecate ca fiind negative, periculoase, neplăcute…lăsând să apară doar aspectele plăcute.

Shadow work pentru a trăi în armonie cu noi înșine și cu ceilalți

Shadow work este o practică extrem de importantă pentru dezvoltarea personală și comunitară. Doar înfruntându-ne umbrele, le putem vindeca. Știu, asta ne îndepărtează de „good vibes only” al unor influenceri spirituali moderni. După părerea noastră, a privi doar lucrurile pozitive este cel mai bun plan pentru a continua să ne simțim prost cu noi înșine și pentru a perpetua societăți toxice în care prea mulți oameni suferă pe seama unei minorități puternice.

Și nu minimaliza nici importanța muncii individuale din umbră! Cu cât mai multe ființe umane care își iau timp să se vindece și să învețe să se iubească din nou pe ele însele, să își înțeleagă rănile, prejudecățile și pliurile greșite, cu atât societățile noastre se vor baza mai mult pe respect și iubire. Atunci când alegem să practicăm munca cu umbrele, da, este o muncă personală, dar are repercusiuni minunate care merg dincolo de „doar noi”.

În termeni practici, cum se poate face munca din umbră?

Pentru unii, cel mai simplu mod de a practica acest fenomen este să scrie într-un jurnal. Să îți acorzi cu adevărat timpul și onestitatea de a scrie fără tabuuri, fără judecată și fără vinovăție. Un punct de plecare excelent pentru munca cu umbrele este să observi ce le declanșează, ce le provoacă. Vezi o postare pe Instagram care îți trezește amintiri dureroase sau persoana respectivă te face să te simți mai rău decât ea? Explorează! Întrebarea de aur este „de ce”? De ce, de ce, de ce, de ce.

Te vei simți ca un copil de 4 ani la sfârșitul explorării tale, dar ajută enorm să ai această atitudine de curiozitate și deschidere față de rănile noastre. De ce am reacționat așa cum am reacționat? De ce mă supără acest lucru? De ce mă simt „mai puțin” decât el sau ea? De ce reacționează corpul meu în acest fel? Și urmărește firul… Munca cu umbrele înseamnă să privești dincolo de suprafață, dincolo de emoția inițială. Să o înțelegi și să începi să o vindeci.