Cătălin Cherecheș a ajuns în România. Fostul primar a fost extrădat

Photo of author

By Alexandru Stancu

cătălin cherecheș

Vești bune pentru România! Cătălin Cherecheș, fostul primar al orașului Baia Mare, a fost extrădat și a ajuns în România.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat în noiembrie la 5 ani de închisoare. El a fugit în Germania cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței, a fost extrădat și a ajuns în România marți seară, 19 martie 2024, pentru executarea pedepsei cu închisoarea.

Cherecheș a fost adus în țară sub escortă și a fost transportat la Penitenciarul Rahova, unde va sta inițial în perioada de carantină. Această măsură este standard în astfel de situații și are rolul de a asigura siguranța și sănătatea atât a deținutului, cât și a celorlalți deținuți și a personalului penitenciarului.

Extrădarea și aducerea înapoi în România a lui Cătălin Cherecheș marchează o etapă importantă în procesul legal și demonstrează angajamentul autorităților în combaterea corupției și asigurarea aplicării legii în mod egal pentru toți cetățenii. Acest caz subliniază importanța cooperării internaționale în lupta împotriva infracționalității și necesitatea respectării hotărârilor judecătorești.

Fostul primar a fost predat autorităților române în dimineața de marți, au confirmat oficialii.

„În această chestiune, vă pot confirma că persoana urmărită a fost predată azi, la ora 10.40, autorităților austriece, pentru trimiterea în România, în zona punctului de trecere a frontierei Freilassing. Nu avem informații despre ruta de transport ulterioară și ora estimată a sosirii în România. Procedura de extrădare aici (n.r. -în Germania) s-a încheiat acum”.

Alina Ghiorghiu, ministrul Justiției, a făcut mai multe declarații.

„Fugarul Cătălin Cherecheş va ajunge foarte curând în România, pentru a executa pedeapsa de 5 ani de zile pentru infracţiuni de corupţie, mai exact infracţiunea de luare de mită.

Îşi va executa pedeapsa într-un penitenciar cu regim închis. Pentru a pune în aplicare mandatul european de aducere, ministerul, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a oferit autorităţilor din Germania un set de garanţii cu privire la condiţiile din penitenciare.

Va fi încarcerat, conform angajamentelor şi conform procedurilor, la Penitenciarul Rahova, pentru o perioadă de carantină şi observare de 21 de zile.

La Rahova, fugarul Cătălin Cherecheş va fi cazat cu maximum alte două persoane, într-o cameră de aproximativ 19 mp, care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinat grupului sanitar. Vorbim despre un penitenciar unde foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare. Fugarului Cherecheş i se va asigura pat individual, aşa cum se întâmplă cu fiecare deţinut, iar camera are mobilier, instalaţii de încălzire, utilităţi sanitare, cu acces la apă potabilă şi apă caldă.

După perioada de carantină, va fi transferat într-un alt penitenciar, în care îşi va executa pedeapsa. La acest moment, penitenciarul în care va executa pedeapsa nu este o informație publică.

Îi vom asigura lui Cătălin Cherecheş toate drepturile prevăzute de lege”, a declarat Alina Ghiorghiu.

Cătălin Cherecheș, un nume care răsună în sfera politicii și a afacerilor din România ca o figură controversată, uneori privită ca un personaj polarizant, alteori ca un inovator. Cu o carieră care se întinde pe mai multe domenii și în care s-a confruntat cu numeroase provocări și critici, el a devenit cunoscut pentru abordarea sa directă și pentru hotărârea de a-și urma viziunea, indiferent de opoziție.

CITEȘTE ȘI – SEBASTIAN BURDUJA: „DE CE ARATĂ BUCUREȘTIUL MAI RĂU CA ACUM PATRU ANI?”