Alimentele de adoptat pentru a reduce consumul de zahăr

Photo of author

By Ramona Fustos

Atunci când vrei să reduci consumul de zahăr, trebuie să știi că ai la îndemână mai multe posibilități: alegerea unor produse de bază, evitarea anumitor condimente sau a cerealelor din comerț. Iată câtva sfaturi de care să ții cont.

Surse ascunse de zahăr

Poate că ai impresia că ai sub control consumul de zahăr. De fapt, dacă eviți produsele de panificație, băuturile carbogazoase, dulciurile și chipsurile, felicitări: ești pe drumul cel bun.

Dar zahărul se ascunde insidios peste tot, mai ales în produsele ambalate, inclusiv în cele pe care le crezi bune pentru tine. Cu ajutorul nutriționiștilor, am identificat o serie de metode de păstrare a gustului și de eliminare a zahărului.

Îți poți prepara tu singur cerealele acasă

Majoritatea cerealelor, granola sau a fulgilor de ovăz preparate din comerț conțin o cantitate importantă de zahăr, de calorii, dar și de glucide. Un astfel de mic dejun poate deci să urce brusc nivelul de glicemie, urmat de o scădere la fel de bruscă. Acest lucru te va lăsa flămând și lipsit de glucoză.

Soluția este să îți prepari propriile cereale. În loc să iei un pachet de fulgi de ovăz zaharat, fă-ți singur propria combinație și alege. Poți începe cu fulgi de ovăz simpli sau cu fulgi de ovăz instant fără zahăr.

Parfumează apa pe care o bei

Poți să conferi cel mai original gust apei plate sau apei minerale, infuzând-o pe aceasta cu o savoare de fructe, ierburi sau chiar și legume- castravete, lămâie, pepene galben, sau mentă, pentru a obține cea mai delicioasă, dar și cea mai sănătoasă apă.

Încearcă Ștevia în loc de zahăr

Poți încerca să înlocuiești zahărul alb cu un alt îndulcitor, Ștevia. Este vorba despre un tip de zahăr natural, care conține foarte puține calorii și care chiar poate contribui la stabilizarea glicemiei. Poți astfel pune Ștevia în loc de zahăr în fulgii de ovăz de dimineață și adăuga afine congelate pentru a profita de fructoza lor naturală. Acest lucru va reduce aportul de calorii. Vei fi și mai sătul dacă adaugi nuci pentru crocantul și proteinele lor. Acest înlocuitor poate fi folosit și pentru a înlocui zahărul din produsele de patiserie, cafea, ceai și cafea.

Consumă fructe proaspete

Dacă îți plac foarte mult produsele dulci, cel mai bine ar fi să consumi pentru poftă fructe, mai degrabă decât un milkshake cu ciocolată. Fructele proaspete conțin fibre și vitamine bune pentru sănătate. Dar, mare atenție la sucurile de fructe și la fructele uscate care au un nivel destul de ridicat de zahăr.

Mănâncă hamburger fără garnitură

Asta înseamnă că trebuie să renunți la maioneză, la ketchup sau la orice alt tip de condiment. Un hamburger fără garnitură reprezintă cea mai bună alegere atunci când vrei să reduci consumul de zahăr. Poate că unii de țin departe de ketchup deoarece conține multă sare, când de fapt conține foarte mult zahăr. Cel mai bine ar fi însă să prepari propriile tale sosuri cu roșii sau cu iaurt. Sau o vinegretă cu ulei de măsline sau cu lămâie.