Alimente care devin indigeste atunci când sunt asociate cu bananele

Photo of author

By Ramona Fustos

Chiar dacă bananele sunt recunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate, atunci când sunt asociate cu anumite alimente, pot să devină mai greu de digerat.

Banana este un fruct cu multiple beneficii

Grație nivelului său ridicat de potasiu, contribuie și la protejarea inimii. Amidonul său rezistent ajută la reglarea nivelului de colesterol, în timp ce triptofanul pe care îl conține poate favoriza somnul. Deci se recomandă să se consume banana, mai ales pe timp de iarnă, deoarece poate întări sistemul imunitar.

Cu toate acestea, conform principiilor bucătăriei ayurvedice, există anumite alimente care nu trebuie consumate în același timp cu bananele. În Ayurveda, o digestie eficientă este esențială pentru menținerea unei bune stări de sănătate, deoarece permite transformarea și absorbția corectă a nutrienților. Pe de altă parte, o digestie inadecvată duce la o acumulare de alimente nedigerate, ale căror toxine se pot acumula în intestin, provocând oboseală, slăbind sistemul imunitar și favorizând apariția bolilor pe termen lung.

Alimentația noastră trebuie să se adapteze deci acestei capacități digestive. Un lucru care implică evitarea asocierii bananelor cu alte alimente în timpul aceleiași mese.

Ai grijă la unele fructe mai acide precum citricele

Experții recomandă deci să se evite unele fructe mai acide precum citricele. Dar și rodiile, bananele cu căpșunile, mai ales datorită faptului că banana este mai dulce. Anumite studii au arătat că, atunci când sunt consumate împreună, bananele și fructele acide pot provoca probleme precum greață și dureri de cap.

Nu consuma banane alături de produse de patiserie. Pâinea și alte produse de patiserie conțin glucide transformate, care au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Iar bananele sunt cele care pot favoriza digestia. În bucătăria ayurvedică, se crede că atunci când două alimente de natură contrastantă se întâlnesc, acestea cresc riscul de dezechilibru digestiv.

Laptele și bananele consumate împreună pot genera anumite toxine

Specialiștii în bucătăria ayurvedică explică faptul că atunci când banana și laptele sunt consumate împreună, acest lucru poate genera anumite toxine care pot crea anumite dezechilibre în corp.

Acest lucru perturbă flora intestinală și poate duce, de asemenea, la răceli, tuse și congestie. Așadar, atenție la smoothie-urile cu banane, care sunt foarte populare, dar nu foarte bune pentru organism. Unii experți cred chiar că aceste toxine ar putea provoca erupții cutanate și alergii sau chiar crește riscul de blocare a căilor respiratorii pentru cei care suferă de astm. Aceștia recomandă să lași întotdeauna 20 de minute între consumul acestor două alimente.

Iaurt

Bananele nu trebuie consumate cu iaurt dacă ai probleme cu stomacul sau cu splina. Combinația dintre aceste două alimente ar putea provoca dureri abdominale, diaree sau alte simptome de tulburări gastrointestinale.

Cartofii dulci

Cartofii dulci nu ar trebui să fie consumați niciodată împreună cu bananele, din cauza conținutului ridicat de fibre. Amestecați cu banane, aceștia sunt mai greu de digerat, deoarece conțin, de asemenea, o cantitate enormă de fibre alimentare.

Atenție și la proteine

Bananele se digeră relativ repede, iar combinarea lor în cadrul aceleiași mese cu alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle sau carnea, care se digeră lent, poate provoca fermentație și gaze în tractul digestiv.