Alexandru Rafila ia în calcul eliminarea impozitului pe concediile medicale

Photo of author

By Alexandru Stancu

alexandru rafila / spitalul pantelimon

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat cu prudență chestiunea eliminării impozitului pe concediile medicale, subliniind necesitatea unei analize atente riguroasă a situației. Potrivit declarațiilor sale de joi, Ministerul Sănătății, alături de Ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vor evalua împreună implicațiile și avantajele unei eventuale eliminări a acestui impozit.

În contextul actual, în care sistemul medical se confruntă cu diverse provocări și necesitățile pacienților sunt în centrul atenției, discuția despre eliminarea impozitului pe concediile medicale fiind una sensibilă. Deși o astfel de măsură ar putea fi percepută ca un sprijin pentru lucrătorii din domeniul medical, este esențial să se evalueze cu atenție consecințele financiare și impactul asupra sistemului de asigurări sociale și bugetului de stat.

În lumina acestor considerații, decizia finală privind eliminarea sau menținerea impozitului pe concediile medicale va fi luată în urma unei analize detaliate și a consultării tuturor părților implicate. Este important ca orice modificare legislativă să fie fundamentată pe date solide și să aibă în vedere echilibrul între beneficiile pentru personalul medical și sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate.

„Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale şi probabil că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Rafila.

„Trebuie judecat cu precauţie, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile de oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu”, a mai spu Rafila, întrebat dacă ar fi de acord cu eliminarea integrală a acestui impozit sau numai pentru femei gravide şi bolnavi cronici. „Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puţin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau mai sau este puţin, dar trebuie făcut o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declaraţii, exclusiv declaraţii. Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituţii, respectiv Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, îl au”, a conchis Alexandru Rafila.

Ordonanța privind impozitarea concediilor medicale este blocată în Parlament dar este încă în vigoare. În perioada următoare, spune Rafila, se vor analiza mai multe aspecte, printre care intensificarea controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale.

CITEȘTE ȘI – NICUȘOR DAN SUSȚINE CĂ MEDICUL CĂTĂLIN CÎRSTOIU ESTE CONTROLAT DE PSD