Te-ai întrebat vreodată dacă ai grijă așa cum trebuie de inima ta? Știai că sănătatea inimii tale, depinde în mare parte de alimentația ta? Pe lângă o bună igienă de viață, o alimentație echilibrată este esențială pentru a menține inima în cea mai bună stare de sănătate.
Iată deci care sunt sfaturile de care să ții cont pentru a avea grijă de inima ta și care sunt alimentele care te ajută să ai grijă de ea.
Cum poți să ai o igienă bună de viață? Cum poți avea grijă de inima ta?
Pentru a adopta o bună igienă de viață, trebuie să ții cont de mai multe elemente:
- Activitatea fizică: este foarte bine să faci mișcare în fiecare zi pentru a activa circulația sanguină și pentru a întări inima. Cel mai bine ar fi însă să mizezi pe activități mai lejere, mergând pe jos sau cu bicicleta la serviciu sau la cumpărături, de exemplu.
- Un somn de calitate. Un somn de calitate este esențial pentru buna funcționare a organismului. Se recomandă să dormi între 7-9 ore pe noapte.
- Gestionarea stresului. Atunci când ai grijă de starea ta mentală, ai grijă și de inima ta. Cel mai bine ar fi deci să practici unele activități mai relaxante precum yoga sau meditația.
- Consumul de alcool și tutun: Ambele sunt dăunătoare pentru inimă. Este recomandabil să se limitezepe cât posibil.
În același timp, o dietă sănătoasă este esențială. Alimente precum peștele gras, migdalele și nucile, fructele și legumele sunt bune pentru sănătate, în special pentru inimă.
Care sunt cele mai bune alimente pentru inima ta?
- Roșiile. Sunt bogate în licopen și sunt foarte bune pentru inimă. În același timp, au un puternic efect antioxidant și pot reduce riscurile de a suferi de cheaguri de sânge.
- Pești grași. Aici intră somonul, macroul sau păstrăvul. Sunt bogați în acizi grași de tip omega-3, foarte benefici pentru inimă.
- Uleiul de măsline care este și el bogat în acizi grași mono-nesaturați. Ajută la reducerea nivelului de colesterol rău.
- Nucile și migdalele: aceste semințe oleaginoase sunt o sursă bună de fibre solubile și de acizi grași nesaturați. Migdalele sunt deosebit de bogate în omega-3.
- Fructele roșii: cum ar fi murele și zmeura, acestea conțin antociani, antioxidanți puternici care sunt buni pentru inimă.
- Fasolea roșie: bogată în fibre solubile, care ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului.
- Năutul: furnizează fibre solubile și proteine, benefice pentru sănătatea cardiovasculară.
- Legumele verzi: precum broccoli, sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți.
- Cerealele integrale: cum ar fi orezul brun, conțin fibre care ajută la reducerea riscului de boli de inimă.
Încearcă să incluzi cât mai multe dintre aceste alimente și creșteți numărul de porții pe care le consumi în fiecare zi pentru a profita de beneficiile lor pentru sănătatea ta generală și pentru cea a inimii.
Care sunt alimentele de evitat?
Pentru a menține inima sănătoasă, este recomandabil să limitezi anumite alimente care fac rău inimii, reducând consumul de sare, zahăr, alcool și produse procesate. Pentru a păstra sănătatea cardiovasculară, este bine deci să eviți anumite alimente care pot fi dăunătoare pentru inimă.