Acțiuni pentru destructurarea grupărilor de criminalitate organizată

Photo of author

By Edward Ciolacu

Pe parcursul a două săptămâni, Poliţia Română a efectuat 30 de percheziţii, în urma cărora au fost ridicate peste 3 kg. de cannabis, 35 de g. de cocaină, aproape 122 de doze de heroină, peste 2.400 de comprimate și 50 de grame de amfetamină. Au fost indisponibilizate aproape 12.000 de lei, 1.250 de euro, 3.600 de dolari și 200 lire sterline, 25 de telefoane mobile, un HDD, un laptop și un mediu de stocare. În perioada 9 – 22 decembrie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 28 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani. În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 83 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 30 de percheziţii ce au vizat imobilele folosite de acestea. În urma administrării probatoriului, 26 de persoane au fost reţinute sau arestate și 4 sunt cercetate sub control judiciar. În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate 3,242 kg. de cannabis, 3 gr. de heroină, 92 de gr. de haşiş, 12 doze de heroină, 35 de gr. de cocaină, 7,510 kg. de masă vegetală, 50 de gr. de amfetamină, 4 gr. de MDMA, 33 de comprimate MDMA și 3 cântare folosite la cântărirea drogurilor. De asemenea, au fost indisponibilizate un laptop, un HDD, 25 de telefoane mobile, un mediu de stocare, 3 cartele SIM, precum și 11.825 de lei, 1.250 de euro, 3.600 de dolari și 200 de lire sterline. La acţiunile desfăşurate au participat 185 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Exemplu:

În zilele de 17 și 18 decembrie a.c., poliţiştii brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bacău și Oradea, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T – S.T. Bacău, au acţionat în judeţul Bacău şi într-un punct de trecere a frontierei din judeţul Arad, pentru prinderea în flagrant delict a unui bărbat, de 27 ani, din Bacău, bănuit de introducerea în ţară de droguri de risc. În urma controlului efectuat asupra autoturismului acestuia, poliţiştii au găsit, disimulate în anvelope, 2.856 de grame de cannabis şi 92 grame de haşiş. Față de acesta, polițiștii au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru indroducerea în ţară de droguri de risc, fără drept, şi trafic de droguri de risc.
De asemenea, în urma efectuării a două percheziţii domiciliare, în judeţul Bacău, au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă, iar un tânăr, de 26 ani, a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru finanţare în vederea cumpărării de droguri. La data de 18 decembrie a.c., cei doi au fost prezentați Tribunalului Bacău, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
La activităţi au participat poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău şi polițiști ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac.