5 Tone de carne expirata din anii 80 vanduta de un patron in doua magazine din Constanta

Photo of author

By Edward Ciolacu

Anchetatorii sustin ca aceasta carne ar fi provenit din rezervele strategice de stat care ar fi fost predata unei firme specializata spre a fi incinerata insa a fost „recuperata”, decongelata si refrigerata in 2009.

Deoarece depozitele rezervelor nationale strategice de stat folosite in caz de razboi si calamitati naturale sunt singurele in masura de a pastra o asemenea cantitate de carne in conditii optime de consum la -40 de grade Celsius, pe o perioada de pana la 10 ani, avem tot dreptul sa ne intrebam cum de mai exista aceasta carne din anii 80 in anii 2016, de ce nu a fost distrusa la timp si de ce nu a fost supravegheata aceasta actiune de catre organele abilitate pentru a se preveni aceasta situatie. O intrebare ne-am putea pune si daca aceasta razerva atat de necesara pentru populatie in cazul unui eventual dezastru, a fost improspatata vreodata in ultimii 26 de ani.

Acest lucru s-a putut intampla in urma unei masive evaziuni fiscale cu ajutorul unei stampile false cu care s-au efectuat avize sanitar-veterinare dar in urma perchezitiilor nu au putut fi gasite acte de provenienta.

Medicii de specialitate spun ca aceasta carne ar fi putut declansa diferite epidemii cu un efect dezastruos in randul populatiei, boli foarte periculoase in urma carora ar fi putut surveni decesul, dar si posibilitatea dezvoltarii unui germen oprit prin inghet.

Unitatile in care se desfasura activitatea ilegala si nociva pentru societate au trebuit sa fie dezinfectate de catre Directia de Sanatate Publica in doua randuri.

In cele din urma patronul celor doua magazine, Razvan Dimoftache, a fost arestat pentru 30 de zile si urmeaza sa fie cercetat, el nefiind la prima abatere in fata legii. In urma cu doi ani el a lovit o clienta deoarece aceasta a avut „neobrazarea” sa ii aduca la cunostinta ca a cumparat din magazinul pe care il conducea… carne stricata, dar acesta a atacat decizia magistratilor. Mai inainte, in 2009, acelasi individ mai primise o condamnare pentru ucidere din culpa dar si atunci a atacat sentinta. Acum ramane sa vedem decizia magistratilor si deasemenea asteptam sa aflam daca vor fi trase la raspundere si clelelate persoane vinovate care i-au inlesnit interlopului procurarea acestei „bombe cu distrugere in masa” cu efect dezastruos pentru populatie de pe urma caruia, culmea, acestia intentionau sa profite fara mila de cei pe care urma sa-i imbolnaveasca cu buna stiinta.