Lucratorii Agentiei Nationale de de Administrare Financiara vor avea dreptul sa opreasca autovehicule in trafic pentru control de specialitate. Acestia vor fi obligati sa poarte insemne si inscrisuri distinctive precum si uniforma si mijloace de protectie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare rosie, se arata printr-o hotarare a guvernului.
Alte modificari notabile ale noului cod rutier prevad mariri semnificative ale amenzilor incepand de la intrarea acestuia in vigoare, cel mai probabil de la 1 iulie 2016.
Dintre acestea mentionam amenda de 390 de lei si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile pentru soferii care conduc autovehicule care nu sunt dotate cu trusa medicala si doua triunghiuri reflectorizante precum si pentru soferii care depasesc alte autoturisme la trecere la nivel de cale ferata sau coloane de autoturisme oprite la semafor. Soferii care nu cedeaza trecerea pietonilor angajati in traversare chiar si neregulamentara vor fi sanctionati cu aceeasi amenda si suspendarea permisului pe perioada de 30 de zile.
O alta modificare este cea care se refera transportul copiilor in autovehicule, astfel copiii care nu au implinit varsta de 3 ani trebuie sa fie transportati numai in autovehicule care sunt echipate cu sisteme de siguranta pentru acestia, exceptie facand taxiurile si mijloacele de transport in comun, dar numai daca copiii sunt transportati pe orice loc in afara de cele din fata autovehiculului. Daca nu sunt respectate aceste prevederi precum si in cazul in care soferul nu poarta si nu atentioneaza ocupantii autovehicolului pe care il conduce sa cupleze centura de siguranta acesta va fi sanctionat cu o amenda de 450 de lei.
Pentru soferii care conduc un autovehicul cu inspectia tehnica periodica expirata, cei care depasesc 0.25 la mie alcoolemie in aerul expirat, cei care conduc cu viteza excesiva si sunt implicati in accidente rutiere se va aplica cea mai mare amenda care poate ajunge la 10 000 lei.