În cele ce urmează îți vom oferi 5 superalimente care îți stimulează sistemul imunitar. Superalimentele sunt alimente cu o valoare nutritivă excepțională. Nu există un mod mai bun de a-ți stimula sistemul imunitar!
Ce este un superaliment?
Un superaliment este un aliment cu o concentrație foarte mare de vitamine, minerale, oligoelemente, nutrienți și antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la combaterea radicalilor liberi, molecule care pot avea un efect nociv asupra celulelor noastre. Superalimentele au multe beneficii pentru sănătate și bunăstare. Există multe alimente care îndeplinesc această definiție.
Care sunt cele mai bune superalimente pe care să le alegi pentru a-ți stimula sistemul imunitar?
Superalimente – spirulina, microalga vedetă
Spirulina este o cianobacterie și o microalgă care se găsește în lacurile alcaline de miliarde de ani. Este extrem de bogată în vitamine și în ficocianină, un pigment albastru care este responsabil pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Spirulina este, de asemenea, bogată în compuși fenolici, care au puterea de a inhiba moleculele pro-inflamatorii și ajută la combaterea stresului oxidativ. Conținutul ridicat de fier al spirulinei ajută la susținerea celulelor imunitare și este foarte util în cazurile de carență de fier.Lucuma, un superfruct bogat în vitamina C
Lucuma, un superfruct bogat în vitamina C
Originar din Peru, lucuma este un fruct tropical bogat în vitaminele B și C, precum și în carotenoizi și polifenoli, care sunt esențiali pentru susținerea sistemului imunitar și încetinirea îmbătrânirii celulelor. Disponibil sub formă de pulbere deshidratată, acesta poate fi adăugat la compoturi, iaurturi și alte smoothie-uri.
Superalimente – Boabe de cacao crude pentru sănătate
Boabele de cacao pot fi găsite sub formă de pudră, masticabile sau tablete, caz în care trebuie deosebite de ciocolata convențională, a cărei prăjire reduce conținutul nutritiv al alimentului și antioxidanții. Extrase din arborele de cacao, boabele crude de cacao sunt bogate în antioxidanți, în special flavonoide. Aceștia au un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare. Flavonoidele, catechinele și procianidinele au capacitatea de a ne stimula sistemul imunitar. Boabele de cacao sunt, de asemenea, bogate în magneziu, un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Pudra de maqui, cardioprotectoare
Puțin cunoscute, maqui sunt boabele unui arbust originar din America Latină. Indicele său ORAC, un indice care măsoară conținutul de antioxidanți al unui aliment, este de 27600. Cu alte cuvinte, maqui este cel mai bogat superaliment în antioxidanți. În special, acesta conține antociani, un tip de polifenol relativ bine cunoscut. Acești antioxidanți au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, oxidării lipidelor și așa mai departe. Maqui este o boabă mică care poate fi ușor încorporată în viața de zi cu zi, deoarece se prezintă sub formă de pulbere și poate fi presărată pe compot, iaurt, etc.
Polenul proaspăt de stânjenel bio, util pentru oboseală și probleme intestinale
Polenul proaspăt de stânjenel este o pulbere mică care se găsește în organele de reproducere masculine ale florilor și nu are absolut nimic de-a face cu polenul purtat de vânt (polen anemofil), care declanșează alergii. În acest caz, este vorba despre polenul transportat de insecte, care nu provoacă nicio problemă – chiar și persoanele alergice îl pot consuma. Polenul proaspăt de stânjenel este foarte interesant pentru că este foarte bogat în vitamine din grupul B (B6, B9), provitamina A, precum și vitaminele C și E. Conține o mulțime de fermenți lactici, co-enzime și drojdii, deci va avea un efect pozitiv asupra intestinelor.