5 mirodenii de consumat pentru o stare de sănătate bună

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt cele 5 mirodenii de consumat pentru o stare de sănătate bună? Mirodeniile  sunt substanțe aromatice și vegetale folosite pentru a condimenta alimentele. Ele parfumează, aromatizează și condimentează un fel de mâncare… dar asta nu e tot! Ele au și o valoare nutritivă uriașă (și puțin cunoscută).

Mirodeniile tronează cu mândrie în borcanele din bucătărie și parfumează perfect toate preparatele. Dar, oare știai că unele dintre ele sunt perfecte atunci când vrei să te bucuri de o formă maximă? Puteri antioxidante, virtuți antimicrobiene, uneori chiar și anti-stres, iată care sunt mirodeniile pe care le poți folosi în viața de zi cu zi și care ascund beneficii uimitoare. Care sunt acestea? Vei afla în cele ce urmează.

Scorțișoara pentru a întări sistemul imunitar

Oare cine a crezut vreodată că această mirodenie atât de delicioasă poate să fie atât de benefică pentru sănătate? Scorțișoara este cea mai bogată în polifenoli, este un antioxidant remarcabil iar nivelul să ridicat de tanini o face să fie ideală pentru a întări sistemul imunitar. Consumul său este de altfel recomandat atunci când te confrunți cu probleme bronho-pulmonare.

Piperul, cel mai bun pentru a lupta contra anxietății

Piperul alb, negru sau roșu, grație piperinei pe care o conține este cel care permite mărirea nivelului de serotonină, un agent chimic sau un neurotransmițător care poate modula sistemele care sunt implicate în emoții. Astfel că, dacă vei consuma piper, îți poți rezolva problemele legat de somn, poți lupta contra temerilor, stresului, angoaselor sau depresiei. Și pentru că aceste vești bune nu erau de ajuns, piperina este, de asemenea, considerată a ajuta în cazul tusei și al problemelor digestive.

Ghimbirul, cel mai bun antioxidant

Gustul ghimbirului, destul de puternic de altfel, îl face să aibă atât prieteni, cât și inamici. Dar, atunci când vine vorba despre mirodenii ideale pentru sănătate, are o mulțime de atuuri. Este un antioxidant extrem de puternic și permite distrugerea radicalilor liberi, fiind un aliat de preț atunci când vine vorba despre lupta contra cancerului. Dar, este cel mai benefic și pentru probleme cardiovasculare și alte boli legate de vârstă. Bogat în fier, cupru, magneziu și potasiu, este unul dintre cele mai esențiale condimente atunci când vine vorba despre starea de bine.

Cuișoarele, mirodenii antiseptice

La fel ca și ghimbirul, cuișoarele au atât amici, cât și inamici. Dar, sunt și ele mirodenii extrem de bogate în antioxidanți. Și asta nu e tot! Cuișoarele sunt, de asemenea, renumite pentru proprietățile lor antifungice și antiseptice. Așa că acest germicid puternic este cu siguranță un prieten de nădejde pentru sănătate!

Curcuma, unul din cele mai bune mirodenii

Este o mirodenie în nuanțe de galben- portocaliu care aparține familiei ghimbirului și care se impune drept un veritabil campion atunci când vine vorba despre sănătate, mai ales datorită curcuminei, un compus cu multiple virtuți pentru sănătate. Cunoscut ca fiind condimentul „anti-cancer” prin excelență, curcuma are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anticonvulsive și neuroprotectoare. Prin urmare, este ideal pentru a ajuta la combaterea problemelor digestive, ale pielii și ale articulațiilor și se spune că ar oferi ușurare celor care suferă de epilepsie.