Un cutremur puternic de 6.2 grade Richter a avut loc cu câteva ore in urmă în centrul Italiei.

Photo of author

By Edward Ciolacu

În urma cutremurului, multe clădiri au fost avariate sau s-au dărâmat pur și simplu, au fost declarate până acum, în urma căutărilor, cel putin 10 persoane decedate.
Cele mai afectate așezări au fost Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto , cutremurul pare însă să nu fi atins zone foarte locuite ale Italiei.
Maiorul Stefano Petrucci din orașul Accumoli a declarat pentru RAI:
„Acum când s-a luminat, am descoperit că situația este chiar mai dificilă decât ne temeam. Multe clădiri s-au dărâmat, oamenii sunt prinși intre ruine și numărul victimelor este în creștere. O familie alcătuită din patru persoane a fost pur și simplu îngropată sub dărâmături și nu sunt semne că ar fi supraviețuit.”
Două persoane au fost găsite decedate într-un sat de lângă Pescara del Tronto și alte două în orașul Amatrice.
Maiorul Sergio Pirozzi din Amatrice a declarat pentru același post:
„Trei cartiere din oraș nu mai sunt. Obiectivul nostru acum este să salvăm cât mai multe vieți posibil. Spitalul orașului a suferit avarii foarte grave și nu mai este sigur”
Cutremurul de 6.2 grade a produs pagube majore în trei regiuni, Umbria, Lazio si Marche și a avut epicentrul la Norcia care este un centru istoric și un loc turistic  foarte căutat.
Maiorul Nicola Alemanno a raportat că nu s-au descoperit încă victime în Norcia.
„Structurile antiseismice din oraș au rezistat” a declarat el postului RAI. „Sunt avarii serioase în centrul istoric dar nu avem răniți.”
Multe clădiri au fost zguduite puternic și Roma, aflată la 170 km de epicentru, dar nu s-au înregistrat pagube.
Cutremurul a avut până acum 60 de replici dintre care cea mai puternică a inregistrat 5.5 grade. Cel mai puternic cutremur care s-a produs în Italia de la începutul secolului 20 a fost pe teritoriile de sud, în Calabria și Sicilia și s-a soldat cu 80 000 de victime. Ultimul cutremur major înregistrat în Italia a avut loc în 2009 la L’Aquila și a produs în jur de 300 de victime.