Tastaturile wireless de calitate inferioara si securitatea datelor personale

Photo of author

By Daniel Negrescu

Ce trebuie sa stiti in momentul achizitionarii unei tastaturi „wireless”(fara fir) ?

Tastaturile wireless de larg consum se conecteaza la pc prin doua tehnologii, Bluetooth si Wi-Fi. Comunicatiile Bluetooth de orice fel intre doua aparate sunt intotdeauna criptate. Comunicatiile Wi-Fi intre doua aparate nu sunt neaparat criptate intotdeauna. Se estimeaza ca aproximativ doua treimi dintre tastaturile wireless Low Cost (ieftine) functioneaza prin transmiterea datelor necriptate.

Cum ne expunem datele personale in cazul utilizarii unei tastaturi de calitate inferioara care nu cripteaza transmisiile?

Pentru a comunica cu aparatul conectat, tastatura emite periodic niste pachete de date catre aparat, aceste pachete de date contin detalii tehnice ale tastaturii menite sa asigure functionalitatea acesteia dar si comenzile trimise de dumneavoastra catre aparat (textul introdus pe tastatura). Aparatul folosit de hackeri pentru a culege informatii de la tastaturile wireless se numeste Key Sniffer si are in general o raza de lucru de aprox. 75 metri.

Ce putem face pentru a preveni scurgerea de date catre terti?

Inainte de a achizitiona o tastatura wireless trebuie verificata tehnologia de transmitere a datelor pe care aceasta o foloseste. Daca tastatura in cauza foloseste transmisia de tip Wi-Fi, trebuie verificat daca transmisiile sunt criptate prin protocolul AES (Advance Encryption Standard). Daca tastatura foloseste tehnologia Bluetooth pentru transmisiile de date nu sunteti expusi acestor atacuri.