Potrivit unui nou studiu al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, se pare că stresul este factor cheie când vine vorba de consumul de droguri și alcool în rândul tinerilor.
Adolescenții care se aflau la începutul unui tratament pentru tulburări legate de consumul de substanțe au fost rugați să identifice motivațiile pentru care consumă droguri și alcool. Aproximativ 9.500 de răspunsuri au fost colectate între 2014 și 2022, notează CNN.
Droguri și alcool, două probleme cu care se confruntă tinerii din ziua de azi
Se simt calmi, relaxați și liniștiți. Acestea au fost principalele motive pentru care tinerii au apelat la consumul de droguri și alcool, trei sferturi dintre cei chestionați menționând acest motiv. 44% dintre aceștia susțin că folosesc astfel de metode pentru a trece peste diferite probleme din viața de zi cu zi sau pentru a uita anumite lucruri neplăcute. 40% au spus că folosesc substanțe pentru a face față depresiei sau anxietății.
Aproximativ jumătate dintre adolescenți au declarat, de asemenea, că folosesc substanțe interzise doar pentru a se distra sau pentru a experimenta, iar mai mult de doi din cinci au declarat că le utilizează pentru a dormi mai bine sau pentru a adormi.
Consumul de substanțe începe adesea în adolescență, ceea ce îi poate expune pe copii la riscul de supradoză fatală, potrivit raportului CDC. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului.
Sănătatea mintală a copiilor din SUA a devenit o preocupare cheie în ultimii ani, dar și în Europa. Liderii din domeniul sănătății tinerilor au declarat o stare de urgență națională în domeniul sănătății mintale a copiilor și adolescenților în 2021, iar medicul chirurg general al SUA, Dr. Vivek Murthy, a numit sănătatea mintală a tinerilor o prioritate-cheie.
„Provocările cu care se confruntă generația de tineri din ziua de azi sunt fără precedent și deosebit de greu de parcurs. Iar efectul acestor provocări asupra sănătății lor mintale este devastator”, a transmis Murthy în 2021. Pandemia Covid-19 „a amplificat stresul fără precedent cu care se confruntau deja tinerii”.
Un alt raport al CDC din luna mai a arătat semne de îmbunătățire în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor și adolescenților – cu o scădere a vizitelor la departamentele care au legătură cu sănătatea mintală – dar aceasta este considerată în continuare o „problemă substanțială de sănătate publică”, în special în rândul adolescentelor.
O analiză recentă a KFF a constatat că 1 din 5 adolescenți a raportat simptome de anxietate sau depresie, iar mulți dintre ei nu primesc tratamentul de care au nevoie.
În 2021 și 2022, 21% dintre adolescenți au raportat că au avut simptome de anxietate în ultimele două săptămâni și 17% au raportat că au avut simptome de depresie, potrivit analizei KFF. Dar, în aceiași ani, doar 20% dintre adolescenți au raportat că au beneficiat de terapie pentru sănătate mintală și 14% au raportat că au luat medicamente pe bază de prescripție medicală.
În timp ce adolescenții au declarat că cel mai probabil consumă substanțe alături de prieteni, aproximativ jumătate dintre adolescenți au consumat droguri și alcool singuri, potrivit noului studiu al CDC.