Rafila, pregătit pentru alegerile europarlamentare. „Este un prim pas”

Photo of author

By Alexandru Stancu

rafila

Alexandru Rafila, actualul Ministru al Sănătății din România, va candida la alegerile europarlamentare pe listele Partidului Social Democrat (PSD), potrivit unui anunț făcut în cadrul emisiunii „În fața ta” difuzată de Digi24. Candidatura sa a fost deja aprobată de către PSD Sector 2.

Această decizie marchează o mutare importantă în cariera politică a lui Rafila, un medic și epidemiolog cunoscut în România pentru implicarea sa în gestionarea pandemiei de COVID-19. Prin candidatura sa la alegerile europarlamentare, Rafila își propune să aducă expertiza sa în domeniul sănătății și să contribuie la elaborarea și promovarea unor politici europene eficiente în acest domeniu.

„Am suficient de multă experienţă”

„Mi-am depus opţiunea pentru candidatură la organizaţia PSD Sector 2 pentru alegerile europarlamentare. Colegii au aprobat în unanimitate această candidatură şi mă bucur, le mulţumesc. Sigur, este un prim pas, urmează ca organizaţia PSD Bucureşti şi conducerea partidului să definitiveze o listă. Am suficient de multă experienţă şi un pic de interrelaţionare internaţională pentru că am avut ocazia să lucrez în diverse zone încât să pot ajuta România din Parlamentul European”, declarat Rafila.

În cadrul aceleiași emisiuni, Rafila a vorbit despre faptul că din ce în ce mai mulți evită să-și vaccineze copiii. Această tendință crește riscul ca „generații întregi de copii să fie neprotejate” împotriva unor boli grave, a atras atenția ministrul.

De altfel, Rafila a evidențiat că există unele percepții greșite în rândul populației, cum ar fi ideea că dispariția unor boli contagioase din copilărie ar elimina necesitatea vaccinării. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că vaccinarea este esențială pentru prevenirea răspândirii bolilor și că scăderea acoperirii vaccinale poate duce la reapariția acestora.

„Nu am avut gripă în ultimii ani, m-am vaccinat în fiecare an”

„Anul trecut a început diferența. Numărul maxim de viroze, gripă a fost mai mare decât acum, circulația virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid. 

Singura soluție e să crești acoperirea vaccinală. Nu am avut apetență deosebită în România pentru vaccinare antigripală. La noi au fost 1,5 milioane de doze administrate, anul asta ceva mai puțin, nu sunt suficiente ca să oprești transmiterea gripei.

Alte țări au avut mult mai mult, acolo oamenii încearcă să protejeze categoriile cele mai expuse.  Numărul de decese la cazuri de gripă confirmată – în jur de 10, mult mai mic decât al celor provocate de infecția cu Covid. Covid încă face 10-25 de decese săptămânal, dar e vorba de percepție, lumea s-a obișnuit.

Nu am avut gripă în ultimii ani, m-am vaccinat în fiecare an. Și dacă te vaccinezi poți face gripă, vaccinul gripal nu e reputat ca a opri transmiterea, dar formele sunt mai ușoare, ceea ce e important la pacienți cu boli cronice. Vaccinul gripal e sezonier. Dar reticența e și la vaccinurile din programul de imunizare pentru copii.

Epidemia de rujeolă face victime în continuare, lumea nu înțelege. Am discutat cu cineva care avea un băiat de 13 ani cu formă severă de rujeolă, nu fusese vaccinat.

Când sunt copii nevaccinați și apare epidemie de rujeola, vârstă la care faci boala nu mai e la 2, 3, 4 ani, crește vârsta și boala apare în adolescență, iar formele sunt mult mai grave. Ultimul deces de rujeolă a fost la o tânără de 24 de ani nevaccinată.

Rujeolă e cea mai transmisibilă boală infecțioasă. Vaccinarea se face cu două doze, iar la prima doză, rată de vaccinare a scăzut la 80%, în timp ce la a două la 60%. Acum 20 de ani eram la 95% rată de imunizare la toate vaccinurile.

Acum cresc generații de copii neprotejați. Dacă în fiecare an din 200.000 de copii nu vaccinezi decât 150.000, înseamnă că în fiecare an se adună 50.000 copii nevaccinați. Rujeola va afecta astfel și alte generații”, a declarat Alexandru Rafila