Presura Aurel, directorul RAJA si rolul lui in deversarea canalizarilor in lacul Siutghiol

Photo of author

By Daniel Negrescu

Presura Aurel RAJA

Preambul:

Zilele acestea s-a descoperit o conductă camuflată aparțînând RAJA, instituție aflată sub oblăduirea directorului Presura Aurel, prin care cu intenție, angajații RAJA deversau canalizările din localitatea Palazu Mare în lacul Siutghiol, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a oamenilor, mediul înconjurător și fondul piscicol.

Culmea ipocriziei este că pe site-ul RAJA, au un capitol intitulat  „POLITICA RAJA S.A. referitoare la CALITATE,  MEDIU,  SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ, SIGURANŢA ALIMENTULUI”

Motto: Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.
Psalmul 11/8 

Ceea ce face RAJA sub conducerea lui Presura Aurel este infracțiune de mediu și se pedepsește cu închisoarea.

Conform art. 98 alin (2) din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005  

Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă sau subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii sau microbi, în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul înconjurător, producţia agricolă sau industrială ori fondul piscicol, se pedepseşte cu închisoare strictă de la 1 an la 5 ani. Se aude, domnule Presura Aurel?

RAJA, sub conducerea lui Presura Aurel,  e cunoscută ca fiind “de departe” cel mai mare poluator al lacului Siutghiol.

Până acum știam că poluează lacul involuntar din cauza conductelor subdimensionate și prost amplasate, a stației de pompare subdimensionate, motiv pentru care traseul de canalizare se înfundă periodic și refulează pe strada Theodor Palady și de aici se varsă în lac, probleme despre care am mai scris:

Comisara Gherasim Dida-Mihaela si comisara sef Steluta Popescu de la Garda de Mediu Constanta accepta neputincioase deversarea canalizarilor din Palazu Mare in lacul Siutghiol – arie (cica) protejata, dovedindu-si astfel ineficienta si inutilitatea

REMUS NEGOI senatorul “preocupat” de mediu, provocat sa rezolve o problema de mediu reala si grava- deversarea canalizarilor in lacul siutghiol -Video

Garda Nationala de Mediu Constanta doarme – Specii protejate din Lacul Siutghiol in pericol!

Iată însă că în paralel cu această deversare involuntară datorată incompetenței și dezinteresului, angajații RAJA fac și o deversare intenționată.

Un om din Palazu Mare care pescuia, a sesizat o conductă ascunsă care pleacă de la stația de pompare RAJA, pe sub pământ și iese în lac la aprox 1m de mal și cu aprox 20 cm sub nivelul apei.

A anunțat firma Master Fishing care e în litigiu de mult cu RAJA, condusă de Presura Aurel, pe tema poluării lacului Siutghiol și redacția ziarului Jurnal365 online.

Aceștia au făcut o sesizare către Garda Națională de Mediu, Apele Române, Primărie, Prefectură, Poliție, fără să le spună cine este “infractorul”, ca să nu “răsufle”.

Urma ca o comisie cuprinzând câte un membru din fiecare instituție să vină peste câteva zile că să constate fapta și să ia măsuri.

Cu toate acestea, a doua zi de la reclamație, RAJA a trimis acolo o echipă să scoată conducta.

Oare cum au aflat?!!

A  fost anunțată  Poliția, Garda de Mediu, Apele Române, etc, că angajații RAJA vor “să șteargă urmele infracțiunii”.

Într-un final s-au prezentat reprezentanții acestor instituții care au constatat infracțiunea, urmând să aflăm care va fi decizia lor.

Bineînțeles că s-a lăsat cu “supărare mare” din partea angajaților RAJA, certuri , etc.

Vezi filmări la final.

Menționăm că această stație de pompare aparținând RAJA, are ca obiect oficial de activitate preluarea apelor uzate din Palazu Mare și  pomparea lor către stația de epurare.

Spun oficial, deorece în realitate le deversa total sau parțial, pe șest, în lacul Siutghiol.

Care e rolul directorului Presura Aurel în această situație?

Ori știa, și e infracțiune cu intenție directă, ori nu știa și e gravă neglijență!

Să fiu în locul lui, nu știu ce aș prefera: 

-să zică lumea că sunt un ticălos infractor de mediu, sau că 

-sunt un director incompetent și habarnist pe care subalternii îl “tricotează” cum vor ei?

Personal, cred că știa.

Probabil că maistrul de la RAJA care se ocupă de stația de pompare respectivă, împreună cu văcarul-pompagiu Șola Nicolae (pompagiu deoarece e angajat la stația de pompare și văcar deoarece are câteva vaci pe care le paște prin zona) i-au spus că a găsit o soluție așa încât stația de pompare să facă față, respectiv deversarea mizeriilor în lac, iar directorul, Presura Aurel și-a dat acordul verbal.

Nu le pasă de mediu. Ei stau în altă parte a orașului. Li se fâlfăie lor de lacul Siutghiol.

Ce ați spune voi (director, maistru, văcar-pompagiu) dacă am veni la voi acasă și v-am deversa în curte o vidanjă cu căcat? Atunci probabil că ați înțelege nemulțumirile celor care viețuiesc în zona.

Ați înțelege că unii pescuiesc peșți infestați cu mizeriile pe care le deversați, ducând la probleme de sănătate, că cei din zona trăiesc cu mirosul permanent de canalizare, etc.

Unde e grija voastră pentru mediu pe care o clamați ipocrit pe site-ul RAJA, condusă de Presura Aurel?

Considerații legale:

Legea arată că fapta este săvârșită cu intenție când infractorul: 

-prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte (intenție directă); 

-prevede rezultatul faptei sale și, deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui (intenție indirectă). 

Să vedem ce măsuri va lua “vajnica” GNM (Garda Națională de Mediu) care antreprenorilor particulari le caută nod în papură și îi santioneaza pentru o pată de ulei pe asfalt sau o hârtie adusă de vânt, iar pentru RAJA, (cel puțin până acum) nu a avut “dinți”!

Se aude D-na Steluța Popescu și Gherasim Dida Mihaela?

Aveți voie să luați măsuri?

Cât de departe vă dă voie lesa să acționați?

Mai jos vă prezentăm filmări de la fața locului. Aici puteți vedea conducta prin care erau deversate canalizările în lacul Siutghiol și angajații RAJA încercând să steargă urmele infracțiunii: