Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Coreea de Sud

Photo of author

By Alexandru Stancu

klaus iohannis ucraina / Zilei Românilor de Pretutindeni

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj puternic de unitate și solidaritate către comunitatea românească și mediul de afaceri în cadrul întâlnirii desfășurate la Galeria de Artă CN Gallery Seoul, în timpul vizitei sale în străinătate. În discursul său, președintele a subliniat importanța și contribuția valoroasă a românilor din afara țării, evidențiind faptul că aceștia sunt parte integrantă a României și reprezentanți ai culturii și valorilor naționale.

Prin încurajarea comunității românești și a mediului de afaceri să fie solidari și uniți, președintele Iohannis a subliniat importanța coeziunii și colaborării în promovarea intereselor comune ale României și ale românilor de pretutindeni. Mesajul său a fost un apel la responsabilitate și angajament în menținerea și întărirea legăturilor cu țara de origine și în susținerea valorilor și identității românești.

„Sunt onorat să fiu aici”

„Sunt onorat să fiu aici, alături de dumneavoastră, la acest eveniment special, în cadrul primei mele vizite oficiale în Republica Coreea, la mai bine de 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre.

Republica Coreea este primul nostru partener strategic în regiunea Asia-Pacific. În ciuda distanței geografice, există o mulțime de lucruri care ne unesc, inclusiv valorile noastre democratice comune, interesele politice și economice, și, foarte important, dorința de a descoperi cultura celuilalt și legăturile dintre popoare, care devin din ce în ce mai puternice pe zi ce trece.

În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut astăzi cu Președintele Yoon Suk Yeol și cu Prim-ministrul Han Duck-soo, am evaluat cu satisfacție progresele fără precedent înregistrate în ultimii doi ani în relațiile bilaterale, în toate domeniile de cooperare – politic, economic, comerț și cultural.

Am discutat, de asemenea, modalități de a valorifica în continuare potențialul semnificativ al relațiilor noastre bilaterale și de a lucra împreună pentru a concretiza diferitele oportunități de cooperare bilaterală în domeniile energiei, infrastructurii, cercetării și dezvoltării, IT, educației și culturii.

De altfel, unul dintre documentele bilaterale care au fost semnate astăzi de oficialii noștri este Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniile educației, culturii, mass-media, tineretului și sportului. Sunt încrezător că acest Memorandum, împreună cu numeroasele parteneriate deja stabilite direct între instituțiile noastre culturale, vor spori schimburile bilaterale în acest domeniu.

Avem deja o bază excelentă pe care să construim în continuare: cultura coreeană este foarte populară în România, de la K-pop la mâncarea coreeană. Asociația pentru cultura coreeană și-a adus contribuția în acest sens, prin expoziția organizată vara trecută la Teatrul Național București. În același timp, România are o scenă culturală vibrantă și diversă. Această expoziție ilustrează unicitatea și bogăția artei tradiționale românești și sunt sigur că îi va încuraja pe toți vizitatorii să exploreze cultura românească mai în profunzime.

Nu în ultimul rând, comunitatea românească din Republica Coreea și comunitatea coreeană din România, deși mici, sunt foarte active și extrem de importante în facilitarea descoperirii reciproce a culturii și în consolidarea legăturilor dintre țările noastre.

Doamnelor și domnilor,

Dragi români,

Mă bucur că am oportunitatea să vă întâlnesc în această seară, îndeosebi cu prilejul unei expoziții de artă românească – expoziție care ne oferă oportunitatea să ne reconectăm la propria cultură și care, sper, vă ajută să vă simțiți mai aproape de casă.

Știu că unii dintre dumneavoastră trăiesc și lucrează aici de mulți ani, în timp ce alții se află pentru o perioadă determinată, pentru a lucra sau a studia în Republica Coreea. Indiferent de durata și de motivul șederii dumneavoastră aici, sunteți parte din România. Atât timp cât vă aflați aici, fiecare dintre dumneavoastră este un reprezentant al țării noastre, al valorilor și al culturii românești. Fiecare dintre dumneavoastră este un liant care contribuie la consolidarea relațiilor dintre România și Republica Coreea.

Pentru cei care veți alege să reveniți acasă, contăm pe experiența pe care ați acumulat-o în Republica Coreea. Exemplele pozitive și schimburile de idei pe care românii din afara țării le pot genera pot contribui în mod esențial la regenerarea țării noastre. 

Vă îndemn să fiți solidari și uniți, să fiți lideri în comunitățile voastre, să fiți conștienți de forța pe care o aveți.

Știu că sunteți cu sufletul acasă și vă asigur că avem nevoie de entuziasmul dumneavoastră pentru a schimba lucrurile în mai bine. Fiecare român din afara țării este un ambasador. România, datorită onoarei și demnității dumneavoastră, vă respectă oriunde în lume!”, a fost mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI – REGRETELE LUI CĂTĂLIN CÎRSTOIU. CE I-A SPUS FOSTUL PREȘEDINTE TRAIAN BĂSESCU