Vrei să maximizezi aportul de vitamine și minerale? Potrivit unui dietetician american, combinarea anumitor alimente poate ajuta la stimularea absorbției nutrienților, astfel încât organismul să primească vitaminele și mineralele de care are nevoie. Iată care sunt cele mai bune combinații de alimente.
Unele alimente sunt mai bune atunci când sunt consumate împreună, iar exemplele nu lipsesc. Dar unele combinații nu sunt bune doar pentru papilele gustative: ele ajută și la absorbția nutrienților, procesul prin care organismul absoarbe vitaminele, mineralele și alți nutrienți esențiali din alimentele pe care le consumăm. Iată care sunt cele mai bune combinații alimentare în acest scop, potrivit unui dietetician american.
Kiwi și friptură pentru vitamina C și fier
Într-un articol publicat pe site-ul Well + Good, Lauren Manaker, dietetician American, explică faptul că mâncatul unui kiwi cu o friptură este o modalitate excelentă de a îmbunătăți absorbția fierului. Kiwi este bogat în vitamina C, care joacă un rol crucial în creșterea absorbției fierului din alimentele vegetale și din carne.
Atunci când este consumată cu friptură, care este o sursă bogată de fier heminic, vitamina C din kiwi ajută la transformarea fierului într-o formă care este mai ușor de absorbit de către organism. Această combinație maximizează beneficiile oferite de nutrienți, contribuind la o sănătate mai bună și la bunăstarea generală.
Fistic și morcovi pentru grăsimi sănătoase și vitamina A
Combinarea alimentelor bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi fisticul, cu alimente bogate în vitamina A, cum ar fi morcovii, poate contribui la creșterea absorbției nutrienților.
Consumul de alimente grase cu alimente care conțin vitamine liposolubile ajută sistemul digestiv să absoarbă eficient nutrienții. Gândește-te la grăsimi ca la un ajutor sau un purtător care permite acestor vitamine să intre mai ușor în fluxul sanguin și să ajungă în părțile corpului unde sunt necesare.
Ulei de măsline și roșii pentru grăsimi sănătoase și carotenoizi
Ușor de combinat, uleiul de măsline și roșiile maximizează absorbția nutrienților, combinând grăsimile sănătoase cu carotenoizii.
Banane și iaurt pentru prebiotice și probiotice
Nutriționiștii repetă adesea cum prebioticele și probioticele merg mână în mână. De aceea, este indicat să combini iaurtul cu bananele, de preferință cele necoapte.
Iaurtul este un aliment probiotic care conține bacterii vii. Un aliment care promovează un microbiom intestinal sănătos, esențial pentru digestia eficientă și absorbția nutrienților. Bananele, pe de altă parte, sunt o sursă de prebiotice, fibre nedigerabile care servesc drept hrană pentru probiotice.
Atunci când sunt consumate împreună, prebioticele din banane hrănesc bacteriile probiotice din iaurt, creând un mediu optim pentru sănătatea intestinală. Această sinergie îmbunătățește eficiența generală a sistemului digestive.
Ouă și brânză pentru vitamina D și calciu
Pentru a beneficia la maximum de vitamine și minerale, de vitamina D și calciu, se recomandă combinarea ouălor, care sunt bogate în vitamina D, cu brânza, care este o sursă de calciu. Vitamina D joacă un rol crucial în capacitatea organismului de a absorbi calciul, un mineral esențial pentru construirea și menținerea oaselor puternice.
Quinoa și ciuperci pentru vitamina D și magneziu
Magneziul joacă, de asemenea, un rol important, deși adesea ignorat, în absorbția și metabolismul vitaminei D. Astfel, combinarea ciupercilor cu o sursă de magneziu precum quinoa poate ajuta la maximizarea eficienței absorbției nutrienților.