Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fost secretar general adjunct la NATO, a confirmat recent vizita privată pe care a efectuat-o la Moscova în 2009.
Aceasta a fost o întâlnire controversată, dezvăluită inițial de HotNews.ro în noiembrie 2009, când s-a raportat că Geoană s-ar fi întâlnit în secret cu unul dintre consilierii președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, pe 27 aprilie 2009.
Întâlnirea ar fi fost organizată de Boris Golovin, un om de afaceri român cu interese în domeniul energetic, despre care s-a scris că ar fi fost ofițer GRU. Deși Golovin a negat orice legătură cu Geoană la acea vreme, Cristian Diaconescu, ministrul de Externe de atunci, a confirmat că deplasarea a avut loc.
Acum, la 15 ani de la acel incident, Mircea Geoană a caracterizat vizita de la Moscova drept „normală” și „exploratorie”, subliniind că scopul acesteia a fost de a discuta despre relațiile internaționale și colaborarea între România și Rusia. Această declarație a venit în contextul unei discuții mai ample despre politica externă și implicarea sa în evenimentele geopolitice ale vremii.
„2009 era primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, chiar decât Putin, în condițiile în care tot Occidentul era în relație. Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie al unui potențial viitor președinte la un vecin important, cu care Occidentul avea o relație constructivă și de parteneriat vi se pare o problemă? De ce este o problemă? M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o țară, se duce într-o vizită exploratorie. Se vede cu adjunctul, consilierul de securitate național lui Medvedev și discută despre lucruri legate de relația bilaterală pentru a fi sigur că această relație se poate dezvolta în condiții normale pentru 2008,” a spus Mircea Geoană.
Mircea Geoană este o personalitate politică marcantă din România, cunoscut pentru cariera sa diversificată în domeniul politic și diplomației. Născut pe 4 iulie 1958 în București, Geoană a avut un parcurs academic și profesional impresionant, fiind implicat activ în viața publică a țării sale de-a lungul mai multor decenii.
Mircea Geoană a absolvit Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Universității București, continuându-și studiile la Universitatea din Chicago, unde a obținut o diplomă de master în politică internațională. În anii ’90, Geoană a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, unde a ocupat diverse funcții, inclusiv cea de ambasador al României în Statele Unite, între 2000 și 2001. Această experiență diplomatică l-a ajutat să își construiască o rețea extinsă de contacte internaționale.
Geoană a intrat în politică în anii ’90, devenind membru al Partidului Social Democrat (PSD). A fost ales senator în 2000 și a ocupat funcția de președinte al Senatului României între 2004 și 2008. În 2009, Geoană a candidat la funcția de președinte al României, ajungând în turul doi al alegerilor, unde a fost învins de actualul președinte Klaus Iohannis.
În calitate de lider al PSD, Geoană a promovat o agendă politică axată pe reforme sociale și economice, pledând pentru integrarea României în structuri internaționale precum Uniunea Europeană și NATO. De asemenea, el a fost un susținător al dezvoltării economice și al investițiilor în educație și sănătate.
După cariera sa politică, Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 2020. Această funcție a subliniat expertiza sa în domeniul securității internaționale și al diplomației. În cadrul NATO, Geoană s-a concentrat pe consolidarea relațiilor transatlantice și pe abordarea provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța, cum ar fi terorismul, migrația și amenințările cibernetice.
VEZI ȘI – Presura Aurel, directorul RAJA si rolul lui in deversarea canalizarilor in lacul Siutghiol