Cu siguranță ai auzit de kefir. Kefirul este un veritabil cocktail de bacterii bune pentru flora intestinală. În cele ce urmează îți vom oferi detalii cu privire la modul de preparare al acestei băuturi.
Kefir: la ce este bun?
Balonare, arsuri la stomac, probleme cu tranzitul…Cum ar fi dacă am putea să ne creăm propriul remediu, o băutură plină de beneficii? Despre asta este vorba în cazul kefirului. Dacă ai obiceiul să consumi kefir trebuie să știi că această băutură naturală este obținută din boabe de chefir, „o masă de microorganisme care fermentează apa cu zahăr sau un produs lactat”, conform explicațiilor oferite de dieteticieni și nutriționiști. Această fermentare este benefică pentru sănătatea noastră. Bacteriile bune pe care le produce ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. „Băuturile fermentate îmbunătățesc digestia, ameliorează inflamațiile și favorizează tranzitul intestinal”, explică specialiștii. Iar prin aportul de vitamine, minerale și antioxidanți, beneficiile fermentației asupra sănătății organismului sunt, de asemenea, mai generale.
Cum îți prepari propriul kefir?
Înainte de a începe să îți prepari propriul kefir, trebuie să știi că există două tipuri de kefir: kefir cu fructe, care este o băutură mai acidulată și kefirul de lapte, care este asemănător cu o băutură de iaurt picantă. Primul poate fi făcut din orice fruct (mango, piersică, ananas etc.) și este mai bogat în mod natural în zahăr și în vitaminele B și C. Kefirul de lapte poate fi făcut din lapte de vacă, de oaie sau de capră, sau o versiune pe bază de plante, și conține mai multe proteine și oligoelemente, cum ar fi calciul.
Pentru început, trebuie să cumperi boabe de chefir dintr-un magazin bio, indiferent de varianta de băutură dorită. Pentru kefirul cu fructe toarnă 700 ml de apă minerală într-un borcan de sticlă. Apoi adaugă trei linguri de zahăr integral sau zahăr brun. Ai grijă să nu folosești niciodată miere deoarece proprietățile sale antibiotice vor crea o interacțiune dăunătoare în procesul de fermentare. Apoi, adaugă o smochină uscată organică, două felii de lămâie și fructele pe care le dorești. Adaugă trei linguri de boabe de chefir și acoperă partea superioară a borcanului cu o pânză sau cu o compresă ținută împreună cu un elastic. Este important să lași să treacă puțin aer, altfel recipientul riscă să explodeze în timpul fermentării.
Alte sfaturi de care trebuie să ții cont
La final, lasă borcanul la temperatura camerei timp de 24 până la 48 de ore. Când smochinele se ridică la suprafață, acesta este semnalul că fermentarea a avut loc și băutura este gata să fie consumată. Tot ce rămâne de făcut este să o strecori printr-o sită și să arunci lămâia și smochina. Acest chefir de fructe poate fi păstrat timp de aproximativ o săptămână în frigider.
Pentru a face kefir din lapte, toarnă un litru de lapte ales într-un recipient de sticlă, apoi adăugă două linguri de boabe de kefir. Recipientul se acoperă apoi cu o pânză ținută împreună cu o bandă de cauciuc și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 24 până la 48 de ore. Fermentarea a avut loc atunci când apar bule fine la suprafață. În cele din urmă, băutura se strecoară printr-o sită. Kefirul din lapte poate fi apoi depozitat într-un loc răcoros timp de 24 până la 48 de ore.
Bine de știut: boabele de chefir pot fi refolosite. Tot ce trebuie să faci este să le îndepărtezi cu ajutorul unei site sau a unei strecurătoare. Apoi să le clătești bine și să le pui într-un borcan pe jumătate deschis cu apă și puțin zahăr. Iar pentru ca boabele să se conserve bine, această apă trebuie schimbată la fiecare două săptămâni și păstrată la frigider.
Cum trebuie consumat kefirul?
Odată preparată băutura, specialiștii recomandă să nu se depășească o doză zilnică de un pahar, sub riscul de a suferi dureri abdominale sau diaree. Potrivit acesteia, primele efecte pozitive ale chefirului, cum ar fi scăderea balonărilor sau a durerilor digestive, pot fi resimțite după o săptămână de consum.