Istoria Volkswagen. Tot ce trebuie să știi despre această marcă

Photo of author

By Alexandru Stancu

volkswagen


Istoria Volkswagen este una fascinantă, marcând evoluția unei companii care a devenit un simbol al industriei auto mondiale. Fondată în Germania în anul 1937, în timpul regimului nazist, marca a trecut prin multiple transformări și provocări de-a lungul deceniilor, devenind una dintre cele mai mari și mai influente companii auto din lume.

În 1934, Ferdinand Porsche a primit mandatul de a proiecta un automobil accesibil pentru masele de oameni în Germania, în cadrul proiectului denumit „Kraft durch Freude-Wagen” (Volkswagen). Astfel, s-a născut conceptul pentru primul Volkswagen Beetle, cunoscut și sub numele de „Volkswagen Type 1”. În 1937, compania a fost fondată oficial ca o subsidiară a organizației naziste „German Labour Front”, cu scopul de a produce și distribui aceste vehicule accesibile.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabrica acestei mărci a fost utilizată pentru producția de vehicule militare pentru armata germană. După război, fabrica a fost preluată de autoritățile aliate și ulterior a fost administrată de către forțele britanice. În 1949, producția de Beetle a fost reluată, iar modelul a devenit un simbol al reconstrucției postbelice din Germania.

Anii ’60 și ’70 au adus o expansiune semnificativă, odată cu lansarea altor modele populare precum Volkswagen Type 2 (cunoscut sub numele de Microbus sau Transporter) și Volkswagen Karmann Ghia. În această perioadă, compania a devenit tot mai prezentă pe piața auto internațională, exportând vehicule în întreaga lume.

În anii ’80 și ’90, Volkswagen a continuat să-și extindă gama de modele, lansând modele precum Golf și Passat, care au devenit extrem de populare în Europa și în alte regiuni ale lumii. În același timp, Volkswagen a achiziționat și alte mărci auto prestigioase, cum ar fi Audi, SEAT, și Skoda, extinzându-și astfel portofoliul și influența în industrie.

La începutul secolului XXI, Volkswagen a continuat să inoveze și să evolueze, lansând modele hibride și electrice, precum Volkswagen e-Golf și Volkswagen ID.3, în contextul unei creșteri a preocupărilor legate de mediul înconjurător și de eficiența energetică. În ciuda unor controverse și scandaluri, cum ar fi scandalul emisiilor din 2015, Volkswagen a rămas un jucător important și un lider în industria auto globală.

Astăzi, Volkswagen este recunoscută pentru inovația sa tehnologică, pentru designul inconfundabil al modelelor sale și pentru angajamentul său față de mobilitatea durabilă. Cu o istorie bogată și o prezență globală puternică, Volkswagen rămâne unul dintre cei mai importanți producători auto din lume, continuând să marcheze drumul către viitorul industriei auto.

Modele actuale

Volkswagen Autovehicule Comerciale

Modele anterioare

CITEȘTE ȘI – ISTORIA JAPONIEI, LOCUL PE CARE NU TREBUIE SĂ-L RATEZI ÎN ACEASTĂ VIAȚĂ