În afară de produsele lactate, care sunt alimentele cele mai bogate în calciu? Calciul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, care se găsește în principal în produsele lactate. Cu toate acestea, multe persoane nu consumă această categorie de alimente din cauza regimului alimentar sau a intoleranței la lactoză. Atunci, către ce alimente să ne orientăm pentru un aport suficient de calciu?
În afară de produsele lactate, care sunt alimentele cele mai bogate în calciu?
Calciul joacă un rol esențial în mineralizarea și structura scheletului, dar este necesar și pentru numeroase funcții ale organismului: pentru contracția mușchilor, coagularea sângelui sau eliberarea hormonilor, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii (Anses).
Așadar, pentru a rămâne sănătoși, acesta trebuie să facă parte din alimentația noastră. Însă acesta se găsește în cantități mari în produsele lactate, o categorie de alimente pe care multe persoane o evită din cauza regimului alimentar sau a intoleranței la lactoză.
Această sensibilitate este deosebit de răspândită, întrucât Asigurarea de sănătate estimează că 30-50% dintre francezii cu vârsta peste șapte ani sunt afectați de ea. O cifră mai mică decât statisticile mondiale, care ridică această proporție la 65%, potrivit Centrului de Resurse și Informații Nutriționale (CERIN).
Deci, cum ne putem asigura un aport suficient de calciu fără a consuma produse lactate? Marie-Anne Clément-Talleux, dieteticiană-nutriționistă, ne răspunde.
Ouăle
Ouăle sunt o sursă animală excelentă de calciu, conținând aproximativ 50-60 mg per ou. În plus, ele sunt bogate și în alți nutrienți esențiali, precum proteine, omega-3, vitamine (A, D, E, B2, B5, B9, B12) și minerale (fier, iod, seleniu și fosfor).
Fructele de mare
Fructele de mare sunt o altă sursă interesantă de calciu, în special moluștele, cum ar fi stridiile și midii. Peștele este, de asemenea, bogat în calciu, în special somonul, tonul și păstrăvul. În cele din urmă, crustaceele, cum ar fi crabul și creveții, sunt, de asemenea, surse bune de calciu, aportând până la 70 mg per porție de 100 g.
Cele mai bune surse de calciu de origine vegetală
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt printre cele mai bune surse de calciu disponibile. Astfel, spanacul, varza verde, varza crețată și frunzele de nap sunt toate bogate în calciu, furnizând între 100 și 200 mg de calciu la 100 g. Alte legume verzi, cum ar fi sparanghelul, broccoli și varza de Bruxelles, conțin, de asemenea, cantități bune de calciu.
De altfel, legumele aduc numeroase beneficii, chiar și pentru prostată! Dacă dorești să reduci riscul de probleme la nivelul prostatei, aceste alimente sunt perfecte!
Semințele oleaginoase
Semințele oleaginoase sunt surse excelente de calciu. Acestea conțin o varietate de minerale, vitamine și alți nutrienți esențiali, motiv pentru care sunt interesante dacă doriți să vă completați aportul nutrițional într-un mod sănătos.
În plus, semințele de susan sunt deosebit de bogate în calciu. Aceste semințe mici sunt pline de nutrienți, inclusiv peste 1.000 mg de calciu per porție de 100 g. Semințele de chia, semințele de cânepă și semințele de in sunt, de asemenea, bogate în calciu.
Pentru a le consuma, le puteți adăuga pur și simplu în preparatele, deserturile și salatele dvs., după cum doriți. Și dacă preferați să le consumați sub formă de băutură, trebuie să știți că laptele vegetal pe bază de soia, migdale sau alte fructe cu coajă lemnoasă furnizează, de asemenea, cantități bune de calciu.
Calciul este necesar pentru sănătatea oaselor și a dinților. Din fericire, calciul se găsește în cantități mari în multe alimente obișnuite, astfel încât este puțin probabil ca dieta dvs. să fie singura cauză a unei deficiențe de calciu. Cu toate acestea, lipsa unor cofactori precum vitamina D sau vitamina K poate interfera cu absorbția calciului și poate duce la deficiențe. Prin urmare, este important să mențineți niveluri adecvate ale acestor cofactori pentru a favoriza sănătatea oaselor.