Ai folosit vreodată ierburile chinezești? Un sistem imunitar fragilizat este adesea cauza diverselor afecțiuni: răceală imediat ce se răcorește, senzație de oboseală iarna, recuperare lentă după gripă etc. Deci, pentru a reechilibra sistemul imunitar, medicina tradițională chineză (MTC) este o soluție ancestrală și naturală, bazată pe utilizarea unor plante medicinale specifice. Ce sunt aceste plante? Și care sunt, mai precis, beneficiile lor? Află mai multe despre acest lucru în acest articol și beneficiezi în același timp de sfaturi pentru a le folosi.
Astăzi, se spune că sistemul imunitar al corpului uman poate fi asimilat unei armate organizate în două mari divizii:
Imunitatea înnăscută: aceasta este prima linie de apărare, rapidă, dar puțin specifică. Este vorba, de exemplu, de piele, mucoase, globule albe. Atacă tot ce pare străin, dar uneori un pic prea brutal.
Imunitatea adaptativă: mai lentă în a se instala, este însă foarte precisă. Ea implică limfocitele T și B, care produc anticorpi. Și aceștia din urmă sunt interesanți, deoarece sunt capabili să recunoască inamicul și să-l păstreze în memorie pentru data viitoare.
Astfel, atunci când se spune că o plantă ajută la „întărirea imunității”, de fapt, aceasta ajută sistemul imunitar să funcționeze armonios: să se activeze (și în mod adecvat) atunci când este necesar, dar și să evite să se „aprindă” inutil.
Imunitatea conform medicinei tradiționale chineze
În medicina tradițională chineză, chiar dacă sunt folosiți alți termeni, ideea rămâne aceeași. Aici vorbim mai degrabă despre Wei Qi: o energie care circulă sub piele și permite protejarea corpului împotriva evenimentelor exterioare (de exemplu, frigul, vântul sau căldura). Astfel, când Wei Qi este puternic, corpul rezistă mai bine microbilor. Dimpotrivă, când este slab, ne îmbolnăvim mai ușor și mai des, și ne recuperăm mai greu după o infecție.
În acest caz, ierburile chinezești ajută la tonifierea Wei Qi-ului atunci când este prea slab, la clarificarea căldurii în caz de febră sau inflamație și la îndepărtarea agenților patogeni la începutul unei răceli.
Ierburi chinezești mari pentru susținerea imunității
Astragalus (Huang Qi)
Una dintre cele mai cunoscute plante pentru întărirea energiei vitale este, fără îndoială, astragalusul. Considerată un scut care consolidează Wei Qi, această plantă originară din Asia este folosită de secole în medicina tradițională chineză. Se folosește în principal rădăcina sa: aceasta este uscată și apoi tăiată în fâșii subțiri. Astragalusul este, în general, recomandat persoanelor care răcesc ușor sau care sunt adesea obosite.
Este posibil să consumi astragal sub formă de decoct, pulbere sau chiar capsule. Este folosită în principal în prevenție sau ca tratament sezonier.
Atenție însă, astragalusul trebuie evitat de persoanele care au suferit un transplant sau suferă de boli autoimune.
Andrographis (Chuan Xin Lian)
Numită și „regele amărăciunii” sau „echinacea Asiei”, andrographis este o plantă originară din India. Este folosită în medicina tradițională chineză, dar și în ayurveda. Această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale antivirale, antiinflamatorii și imunostimulatoare. Astfel, de mulți ani, ajută la tratarea răcelilor, infecțiilor respiratorii ușoare și a stărilor febrile în general.
Andrographis este utilizată în principal în cure scurte, și anume, de la primele semne de răceală. Este însă descurajată pentru femeile însărcinate și persoanele cu tulburări de coagulare.
Reishi (Lingzhi)
Reishi este o ciupercă mitică, considerată un tonic suprem în China și supranumită „ciuperca nemuririi”. Este folosită de peste două milenii, ajută la prelungirea longevității, la îmbunătățirea vitalității și, bineînțeles, la susținerea apărării naturale. De altfel, în medicina tradițională chineză, reishi este considerată o substanță adaptogenă: este o substanță care ajută organismul să se adapteze la stres și să-și regăsească un echilibru bun.
Astăzi, reishi este folosit ca tratament de fond, administrat pe parcursul mai multor săptămâni, atât pentru a stimula energia, cât și pentru a preveni infecțiile sezoniere.
Cordyceps (Dong Chong Xia Cao)
Pentru a rămâne în domeniul ciupercilor, cordycepsul este, de asemenea, o ciupercă foarte utilizată în medicina tradițională chineză. Această plantă uimitoare, apreciată în mod deosebit pentru efectele sale tonifiante și revitalizante, a fost într-adevăr rezervată foarte mult timp împăraților chinezi. Cordycepsul este cunoscut pentru întărirea Qi-ului, stimularea vitalității fizice și ajutorul în recuperare. Este astfel interesant atât pentru recuperarea după o boală, cât și pentru susținerea performanțelor sportive, sau pur și simplu pentru întărirea rezistenței organismului în fața stresului și a oboselii în general.
Cordyceps se găsește sub formă de pulbere, capsule sau în băuturi fermentate. Trebuie însă să ai grijă să alegi produse de calitate, deoarece astăzi există un număr foarte mare de falsuri.
Lemnul dulce (Gan Cao)
Rădăcina dulce și aromată în același timp, lemnul dulce este apreciat nu doar pentru gustul său. Ea prezintă, de fapt, și virtuți medicinale. De altfel, în medicina tradițională chineză este numită „armonizatorul”. Și pe bună dreptate, se spune că ajută digestia, calmează gâtul și întărește Qi-ul. Este, de asemenea, recunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii și imunomodulatoare, în principal datorită unei substanțe numite acid glicirizic.
De obicei asociată cu alte plante, trebuie avut grijă să se evite utilizarea lemnului dulce în caz de hipertensiune, probleme cardiace sau în timpul sarcinii.