Gomasio, alternativa sănătoasă pentru a înlocui sarea din farfurie

Photo of author

By Ramona Fustos

Pentru a limita cantitatea de sare din farfurie, gomasio este o alternativă interesantă, în special prin înlocuirea semințelor de susan cu semințe de in, bogate în omega-3. Iată cum poți prepara acest amestec delicios acasă.

Originea gomasio

Gomasio este un condiment originar din Japonia. Cuvântul „goma” înseamnă „susan”, iar termenul „shio” înseamnă „sare” în japoneză. Din acest motiv, se scrie și „gomashio” pentru a se referi la această alternativă gustoasă la sare. Utilizarea acestui super-aliment în bucătărie datează din timpuri străvechi. Apreciat pentru gustul său de alune prăjite și pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate, acesta conferă preparatelor dvs. un aspect la fel de apetisant pe cât de sănătos.

Acest amestec de sare și semințe de susan este foarte utilizat în bucătăria ayurvedică și macrobiotică pentru proprietățile sale. De altfel, susanul reprezintă nemurirea în medicina tradițională indiană. Da, încă o dată, avem de-a face cu un aliment cunoscut de milenii, natural și excelent pentru sănătate!

Ingrediente

50 g semințe de in

100 g nuci sau susan

25 g sare de mare grosieră netratată

Preparare

Macină fin semințele de in.

Macină nucile și sarea în reprize scurte, până obții o consistență neregulată.

Amestecă cele două pulberi.

Păstrează într-un borcan etanș.

Gomasio, o alternativă la sare

Sarea este indispensabilă pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, un consum excesiv de sare poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre, cum ar fi apariția hipertensiunii arteriale sau a bolilor cardiovasculare. În prezent, consumăm în medie 10 g de sare pe zi, adică aproape dublu față de cantitatea recomandată de ANSES, care este de 5-6 g pe zi! Specialiștii ne repetă încontinuu că este esențial să evităm consumul excesiv de sare.

Prin urmare, trebuie să găsim alternative la sare, iar gomasio este o opțiune excelentă! Acesta permite condimentarea tuturor tipurilor de preparate, fără a-ți schimba obiceiurile, reducând în același timp cantitatea de sare utilizată. Presărarea gomasio pe farfurii este, așadar, o modalitate bună de a continua să consumi preparate gustoase și apetisante, fără a-ți pune sănătatea în pericol.

Indispensabil pentru vegani și vegetarieni, dar și în bucătăria ayurvedică, unde semințele de susan simbolizează nemurirea, acest condiment este o adevărată vedetă a bucătăriei macrobiotice, un mod de alimentație inspirat din filosofia chineză a yin și yang, care vizează menținerea unui echilibru corect între lipsuri și excese. Într-adevăr, gomasio beneficiază de calitățile nutriționale ale susanului: bogat în calciu, fosfor și magneziu. Suficient pentru a stimula metabolismul. Prin integrarea sa în preparatele noastre culinare, putem evita cu ușurință oboseala, crampele sau balonarea. Îl apreciem, de asemenea, pentru conținutul său bogat în acizi grași nesaturați – „grăsimile bune” –, aminoacizi esențiali, lecitină și vitamine. Ce poate fi mai bun de atât?

Se poate folosi aproape la orice

Este foarte simplu, condimentul se potrivește cu aproape orice și se folosește ca sarea obișnuită. Gustul său se remarcă foarte bine într-un sos vinaigrette, pe bază de ulei de nuci, susan sau măsline, sau presărat direct peste o salată. Poate fi utilizat și în preparate calde, la finalul gătirii, pe legume, carne sau paste. Odată cu apropierea iernii, gomasio înveselește și supele și ciorbele. Și mai surprinzător, poate fi adăugat în aluatul de pâine sau pe un carpaccio de somon. Gomasio se poate prepara acasă (vezi caseta) sau se poate cumpăra din magazinele bio, din anumite supermarketuri și de pe internet. Așadar, dacă credeai că este imposibil să savurezi un fel de mâncare fără să abuzezi de sare, acum cunoști alternativa japoneză.