Gata cu „șmecheria” la volan. Dacă ești prins băut sau drogat, nu vei mai putea conduce 10 ani

Photo of author

By Alexandru Stancu

șoferi băuți drogați

Camera Deputaților a adoptat, în mod decizional, proiectul de lege inițiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc, care propune o măsură drastică pentru șoferii prinși conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor. Conform acestui proiect, aceștia vor fi sancționați cu suspendarea permisului auto pe o perioadă de 10 ani.

Această inițiativă legislativă are ca scop întărirea măsurilor împotriva conducătorilor auto care se află sub influența substanțelor interzise în momentul în care se află la volan. Prin impunerea unei sancțiuni severe, se dorește descurajarea acestui comportament periculos pentru siguranța rutieră.

Proiectul de lege adoptat de către Camera Deputaților urmează să fie transmis Președintelui României pentru promulgare, iar dacă va fi aprobat, va intra în vigoare, devenind parte din legislația rutieră a țării. Această măsură are potențialul de a contribui la reducerea accidentelor rutiere și la creșterea gradului de responsabilitate al șoferilor în trafic.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Mulţumesc preşedintelui Camerei  şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani. Este o mare realizare pentru mine pentru că, aşa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii şapte ani. După Legea Anastasia, a venit, iată, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a scris Robert Cazanciuc, marţi pe Facebook.

România ocupă un loc atât de trist în ceea ce privește siguranța rutieră. Propunerea de lege adoptată de Parlament, care prevede sancțiuni mai aspre pentru șoferii băuți sau drogați, este un pas în direcția corectă pentru a reduce numărul accidentelor și a salva vieți.

Faptul că șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor riscă să rămână fără permis de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani este o măsură necesară și trebuie să fie aplicată cu fermitate. De asemenea, pedeapsa severă pentru aceia care provoacă accidente rutiere soldate cu decese este justificată, având în vedere consecințele tragice ale acțiunilor lor.

Conducerea sub influența alcoolului rămâne una dintre cele mai grave probleme de siguranță rutieră în România și în întreaga lume. Potrivit statisticilor, alcoolul la volan este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere și a pierderii de vieți omenești pe șoselele țării. În România, conducerea sub influența alcoolului este o infracțiune gravă, iar legile sunt stricte în ceea ce privește această problemă. Cu toate acestea, încă există un număr semnificativ de șoferi care se urcă la volan după ce au consumat alcool.

Conform datelor furnizate de poliție și alte organizații responsabile cu monitorizarea siguranței rutiere, majoritatea accidentelor grave din România au loc din cauza consumului de alcool înainte de a conduce. Statisticile arată că un procent semnificativ dintre șoferii implicați în accidente rutiere grave au avut un nivel de alcool în sânge care depășea limita legală admisă.

CITEȘTE ȘI – DE ZIUA EUROPEI, KLAUS IOHANNIS A TRANSMIS UN MESAJ