Pe măsură ce se apropie Paștele, ne umplem dulapurile cu dulciuri. Dar dacă nu ești un mare fan al ciocolatei, s-ar putea ca aceasta să stea în dulap o bună perioadă până când vei ajunge în cele din urmă să o consumi. Poate s-a albit deja. Este consumul de ciocolată care s-a albit periculos?
Ai constatat că ai niște ciocolată veche rămasă pe fundul sertarului, care te așteaptă de câteva luni bune? Când le deschizi, s-ar putea să constați ceva surprinzător: culoare maro atipică s-a estompat și a fost înlocuită de o culoare albicioasă. Este acesta un semn al faptului că ciocolata a expirat? Hai să aflăm împreună!
Ciocolată care s-a albit – un semn că a expirat?
Apărută în timp, nuanța albă care acoperă ciocolata veche poate ridica semne de întrebare, determinându-i pe consumatori să se îndoiască de valabilitatea acesteia. În realitate nu, o ciocolată nu mucegăiește, nu se strică, chiar dacă s-a albit.
Cu toate acestea, deși poate fi păstrat timp de câteva luni, termenul de valabilitate al ciocolatei nu este infinit. Așadar, chiar dacă încă este bună de consumat în ciuda faptului că a albit, acest lucru înseamnă că este posibil ca calitatea acesteia să se fi deteriorat în timp.
De ce se albește o ciocolată?
Potrivit unui articol publicat în ACS Applied Materials and Interfaces, există două explicații pentru acest fenomen culinar surprinzător. Prima și cea mai frecventă este „albirea grăsimilor”. Acesta este proces prin care pe ciocolată apar urme albe pe măsură ce untul de cacao se deplasează la suprafață. Acest lucru face ca această culoare albicioasă să se întărească acolo. Acest lucru explică de ce ciocolata ta veche are o nuanță albă la suprafață, dar este încă bună de mâncat, chiar dacă nu se numără printre alimentele care nu expiră. Iar dacă calitatea lor pare să se fi deteriorat din cauza aspectului unsuros și tern, este de fapt adesea o concepție greșită.
A doua explicație este așa-numita reacție de „albire uscată”. Aceasta are loc atunci când umiditatea din ciocolată dizolvă zahărul și face ca alimentul să fie mai uscat. Ca urmare, ciocolata are un aspect mai grunjos.
Cu toate acestea, dacă dorești să previi acest lucru, poți urma aceste câteva sfaturi:
Păstrează ciocolata neagră sau cu lapte la o temperatură de 18°C. Nu o pune în frigider sau în congelator, nici într-un loc prea cald.
Evită să pui ciocolata într-un loc umed.
Este recomandabil să consumi ciocolata rapid și înainte de data limită de consum: cu cât păstrezi mai mult timp tableta, cu atât crește riscul apariției petelor albe.
Optează pentru un produs de calitate, care are mai puține șanse de albire. Asta chiar dacă până în prezent, diverse studii nu au dus încă la dezvoltarea unor tehnici recunoscute pentru a împiedica acest proces natural să apară.
Prin urmare, există o varietate de cauze posibile de albire: zonă de depozitare cu umiditate prea mare sau temperatură nepotrivită, temperarea necorespunzătoare a ciocolatei, șocul termic, de exemplu atunci când produsul este depozitat direct într-un loc cald după congelare etc. Pentru a preveni apariția acestei brume albe pe ciocolată, păstreaz-o într-un loc răcoros și uscat.