Ești curioasă să afli care sunt efectele schimbării de anotimp asupra organismului dar și care sunt cele câteva idei preconcepute în jurul acestui subiect? Ai nevoie de o detoxifiere primăvara, de o cură cu vitamine iarna…un grup de specialiști au reușit să demonteze miturile cu privire la impactul schimbării de anotimp asupra organismului.
Un cronobiolog, nutriționiști, un dermatolog și un naturopat trec sub lupă o serie de idei preconcepute care înconjoară schimbarea de anotimp.
Idei preconcepute: schimbarea de sezon rimează cu depresia sezonieră
Fals. Depresia sezonieră afectează în jur de 4-6% români și apare doar toamna sau iarna, din cauza scăderii nivelului de lumină. Ceasul intern – în special ciclul somn-veghe – este guvernat de lumina zilei. Când zilele devin mai scurte, creierul secretă melatonină pentru o perioadă prelungită. Această expunere îndelungată a organismului la ceea ce se numește „hormonul nopții” ar putea explica depresia sezonieră conform cronobiologului André Klarsfeld, profesor la École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris. Rezultat: tristețe, anxietate, depresie…
Toamna și iarna pot fi sinonime cu depresia, dar primăvara și vara sunt sinonime cu buna dispoziție. Lumina ne ajută să intrăm într-un ritm bun de somn-veghe și să ne simțim mai activi. Albastrul și verdele au un efect pozitiv asupra stării de spirit, la fel ca și toate lucrurile noi care ajung pe rafturi și care sparg rutina iernii, explică Michel Lejoyeux, psihiatru și autor al cărții Les 4 saisons de la bonne humeur. Cu toate acestea, pentru André Klarsfeld, anotimpurile și, prin urmare, schimbările, sunt din ce în ce mai puțin vizibile în epoca modernă. Lumina artificială este perturbatorul endocrin numărul unu, iar prezența luminii pe timp de noapte ne perturbă organismul fără să cunoaștem efectele pe termen lung”, avertizează cronobiologul.
Idei preconcepute : organismul este obosit
Este adevărat. Odată cu sosirea vremii mai calde, s-ar putea să te simți mai leneșă, pur și simplu pentru că ți se schimbă ritmurile. Fiecare schimbare de anotimp este stresantă pentru organism. Acesta din urmă trebuie să se adapteze la schimbarea orarului, a ritmului și a alimentației, explică naturistul Olivier Panisset. Tranziția este foarte treptată, se câștigă câteva minute pe zi, astfel încât organismul să nu fie bulversat. Schimbarea orei te poate afecta, în funcție de cronotipul tău. Dacă ești o persoană matinală, vei fi mai obosit vara, pentru că zilele devin mai lungi. În mod similar, persoanele de seară se vor simți mai obosite iarna, spune André Klarsfeld.
Idei preconcepute: dormim mai puțin bine
Este adevărat. Schimbarea luminii îți afectează ceasul intern și, prin urmare, somnul, indiferent dacă este vorba de sosirea sezonului rece sau a primăverii. Suntem în dezacord cu ritmul nostru obișnuit. Așadar, trebuie să te adaptez, mergând la culcare mai devreme și la ore fixe pentru a avea un somn bun, ne sfătuiește Raphaël Gruman, nutriționist și autor al cărții Le Régime Mind, le meilleur régime du monde pour le cerveau .
Idei preconcepute : trebuie să faci o cură de detoxifiere
Adevărat… și fals. Nu există un consens în ceea ce privește chestiunea detoxifierii atunci când se schimbă anotimpurile. Potrivit lui Raphaël Gruman, ar trebui să faceți o detoxifiere de o săptămână. O detoxifiere pe bază de sucuri de legume, supe și mai puține proteine animale în meniu, pentru a evita să te simți obosită din cauza toxinelor acumulate în timpul iernii. Potrivit nutriționistului, detoxifierea doar cu lichide nu ar trebui să dureze mai mult de două zile. Olivier Panisset sfătuiește, de asemenea, împotriva curelor prea restrictive.
O săptămână de sucuri de legume va crește oboseala. Trebuie să mănânci mai multe legume gătite, menținând în același timp o alimentație variată, explică specialistul. Nutriționistul și dieteticianul Florence Foucaut recomandă o alimentație echilibrată, de sezon. Dacă organismul tău este obosit după iarnă, mănâncă doar fructe și legume de sezon când vine primăvara și nu exagera, subliniază ea.