Dormi cu șosete în picioare? Odată cu sosirea iernii, mulți dintre noi căutăm modalități de a ne încălzi la costuri mici. Spre exemplu, dormim cu șosete în picioare. Oricât de atrăgătoare ar fi această idee, s-ar putea să nu fie atât de benefică pe cât pare. Potrivit unor experți, este mai bine să reziști impulsului de a-ți ține picioarele înfofolite pentru a beneficia de un somn mai odihnitor.
Trebuie să reduci temperatura corpului pentru a adormi
Principalul motiv pentru care nu ar trebui să dormi cu șosete în picioare are legătură cu capacitatea corpului uman de a-și regla temperatura. O creștere a temperaturii poate perturba ciclul natural de somn. Dimpotrivă, pentru a cădea într-un somn profund, trebuie să reducem temperatura corpului.
Expresia „a dormi ca un bebeluș” capătă sens
Alexandra Aranda, neurolog și specialist în somn spune că pentru a dormi mai bine, ar trebui chiar să scoatem un picior din pat. Acest lucru ajută la scăderea sau la reglarea temperaturii corpului, la fel cum fac și bebelușii, care au adesea un picior sau o mână în afara patului.
Poartă șosete înainte de culcare pentru a favoriza circulația sângelui
În mod ideal, ar trebui să porți șosete înainte de a merge la culcare pentru a favoriza o bună circulație a sângelui. Această tehnică dilată vasele de sânge pentru a evacua mai repede căldura. Cu toate acestea, șosetele nu ar trebui să fie prea strâmte, deoarece disconfortul cauzat de compresie sau de căldura excesivă ar putea avea un efect opus al celui scontat,
Dezvoltarea bacteriilor în caz de transpirație
Există și alte dezavantaje atunci când ai obiceiul să dormi cu șosete în picioare. Dacă transpiri mult, căldura și umiditatea favorizează dezvoltarea ciupercilor și a altor infecții ale pielii. Purtarea continuă poate, de asemenea, să usuce pielea picioarelor, ceea ce poate provoca și mâncărime.
Există alternative la șosete?
Există, bineînțeles și alte modalități de a-ți menține picioarele la căldură. Spre exemplu, ai putea lua în considerare folosirea mai multor pături sau a unor încălzitoare de picioare. Dacă nu ai altă opțiune, este preferabil să porți șosete din fibre naturale, cum ar fi bumbacul sau lâna merinos, care sunt materiale mai respirabile.
Și nu uita că există o serie de factori de care trebuie să ții cont pentru a avea un somn odihnitor. Temperatura în dormitor trebuie să fie cuprinsă între 16-19 grade, să eviți să te expui la lumina ecranelor înainte de somn, să eviți mesele copioase, aceștia sunt parametri de care trebuie să ții cont dacă vrei să te odihnești bine.
Chiar dacă ideea de a de a păstra șosetele în picioare în timpul nopților reci de iarnă îți vine în mod natural în minte și ți se pare un lucru absolut normal, este important să iei în considerare efectele negative asupra somnului.
Pe scurt:
- Dormitul cu șosete ar putea perturba somnul, potrivit specialiștilor, deoarece împiedică reglarea corectă a temperaturii corpului.
- Neurologul Alexandra Aranda te sfătuiește să scoți un picior din pat pentru a regla temperatura corpului, în timp ce purtarea continuă a șosetelor poate provoca infecții ale pielii și usca pielea picioarelor.
- Printre alternativele pentru a menține picioarele calde se numără folosirea unor pături suplimentare, a unor încălzitoare de picioare sau a unor șosete din fibre naturale înainte de culcare, pentru a favoriza o bună circulație a sângelui.