Alimente minune pentru creșterea imunității

Photo of author

By Ramona Fustos

Alimentele minune sunt alimente dotate cu o valoare nutrițională excepțională. Nimic nu se compară deci cu ele pentru a stimula sistemul imunitar!

Ce este un aliment minune? Un aliment minune este un aliment care concentrează o cantitate foarte ridicată de vitamine, de minerale, de oligoelemente, de nutrienți și de antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la combaterea radicalilor liberi, molecule care pot avea un efect nociv asupra celulelor noastre. Alimentele minune au numeroase beneficii pentru sănătate și bunăstare. Există multe alimente care corespund acestei definiții.

Care sunt cele mai bune alimente de ales pentru a stimula sistemul imunitar?

Spirulina, o micro-algă vedetă

Spirulina este o cianobacterie și o micro-algă care se poate regăsi în lacurile alcaline de miliarde de ani. Este cea mai bogată în vitamine și în ficocianine, pigmenți în nuanțe de albastru verzui, care pot întări sistemul imunitar al organismului. Spirulina este, de asemenea, bogată în compuși fenolici, care au puterea de a inhiba moleculele pro-inflamatorii și de a ajuta la combaterea stresului oxidativ. Conținutul ridicat de fier al spirulinei ajută la susținerea celulelor imunitare și este foarte util în cazurile de deficiență de fier.

Lucuma, un superfruct, foarte bogat în vitamina C

Originar din Peru, Lucuma este un fruct tropical extrem de bogat în vitaminele B și C. Dar mai conține și carotenoide polifenoli, adică elemente indispensabile pentru a susține sistemul imunitar și a încetini îmbătrânirea celulară. Este disponibil sub formă de pudră deshidratată și se poate pune în compoturi, iaurturi sau alte sucuri smoothie.

Boaba de cacao crudă pentru a fi în formă maximă

Aceasta poate fi găsită sub formă de pudră, ca boabă de mestecat sau sub formă de batoane, caz în care ar trebui să se deosebească de ciocolata convențională, a cărei prăjire reduce conținutul nutrițional al alimentelor și al antioxidanților. Extrase din arborele de cacao, boabele de cacao crude sunt bogate în antioxidanți, în special în flavonoide. Acestea au un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare. Flavonoidele, catechinele și procianidinele au capacitatea de a ne stimula sistemul imunitar. De asemenea, boabele de cacao sunt bogate în magneziu, un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Pudra de maqui, cu un efect cardioprotector

 Puțin cunoscute, maqui sunt boabele unui arbust originar din America Latină. Indicele său ORAC, care măsoară conținutul de antioxidanți al unui aliment, este de 27600. Cu alte cuvinte, maqui este cel mai bogat aliment în antioxidanți. Mai conține de asemenea și antocianine, un tip de polifenol destul de cunoscut. Acești antioxidanți au virtuți pentru sănătatea cardiovasculară, oxidarea lipidelor și așa mai departe. Se poate consuma foarte ușor în viața de zi cu zi, deoarece se regăsește sub formă de pudră.

Polen proaspăt de stânjenel bio, util pentru oboseală și probleme intestinale

Polenul proaspăt de stânjenel este o pulbere mică care se găsește în organele de reproducere masculine ale florilor și nu are absolut nimic de-a face cu polenul transportat de vânt (polenul anemofil), care declanșează alergiile. În acest caz, este vorba de polenul transportat de insecte, care nu provoacă probleme – chiar și persoanele alergice îl pot consuma. Polenul proaspăt de stânjenel este foarte interesant pentru că este foarte bogat în vitamine din grupa B (B6, B9), provitamina A, precum și în vitaminele C și E. Conține foarte mulți fermenți lactici, coenzime și drojdii, astfel că va avea un efect pozitiv asupra intestinelor, în special în cazul balonărilor sau al colonului iritabil.