Dependență de zahăr – cum faci față?

Photo of author

By Ramona Fustos

Consideri că ai o dependență de zahăr și nu știi cum să îi faci față? Ai impresia că mănânci mereu ceva dulce? Momentul preferat al mesei pentru tine îl reprezintă desertul? De fapt, dacă ar trebui să mănânci doar o singură masă, ai opta pentru micul dejun, pentru că ești cu siguranță o adevărată pofticioasă de dulce?

Dacă ai răspuns cumva afirmativ la cel puțin una dintre aceste întrebări și dorești în vreun fel să renunți la acest obicei prost, atunci aceste sfaturi te vor ajuta să preiei din nou controlul asupra opțiunilor tale nutriționale.

Aceste mici schimbări vor avea un impact considerabil asupra sănătății și te vor face să te simți în curând plin de energie și vitalitate.

Dependență de zahăr – cum faci față?

Consumă proteine dimineața

Îți poți face plinul de energie încă de dimineață, consumând proteine la micul dejun. În acest fel, te vei sinți în formă întreaga zi, fără să ai pofte de a ronțăi ceva.

Notează ceea ce mănânci

Trebuie să fii conștient de cantitatea de zahăr pe care o consumi. Așadar, va trebui să notezi exact ceea ce mănânci exact și de momentele în care poftești cel mai des la anumite preparate.

Acest lucru te va ajuta să determini cel mai bun mod de a te rupe de acest obicei. De exemplu, dacă ți-e mereu foame în jurul orei 11 dimineața și îți este mereu poftă de acele batoane de cereale cu fulgi de ciocolată pe care le ții în sertarul de la birou, gândește-te mai departe! Ia un măr și dă pachetul de batoane de ciocolată unui coleg sau partenerului pentru a nu fi tentat să le mănânci.

Odată ce ai găsit o soluție eficientă, obișnuiește-te să notezi cum te simți după ce mănânci anumite alimente. Acest lucru îți va permite să elimini din dietă alimentele care sunt greu de digerat sau care nu sunt chiar atât de sănătoase.

Consumă gustări mai sănătoase pentru a scăpa de acea dependență de zahăr

Începe să faci alegeri alimentare mai bune. Cu alte cuvinte, optează pentru deserturi mai sănătoase sau fructe proaspete pentru a satisface pofta de zahăr. Palatul tău se va adapta și foarte repede totul ți se va părea prea dulce, vei vedea!

Nu mai consuma sucuri carbogazoase

Dacă sucurile carbogazoase sunt unul dintre obiceiurile tale proaste, este timpul să le spui adio. Începe prin a înlocui paharul obișnuit de suc cu un pahar de suc proaspăt de fructe sau de ceai cu gheață neîndulcit, urmat de apă.

Învață să găsești unde se ascunde zahărul

Zahărul este prezent în alimente sub denumiri pe care poți învăța să le recunoști, cum ar fi zaharoză, dextroză etc. Cu cât știi mai multe, cu atât mai bine vei putea identifica zahărul atunci când apare în mâncare!

Redu puțin câte puțin cantitatea de zahăr pe care o consumi

Oprirea completă a consumului de zahăr de la o zi la alta poate fi periculoasă și poate trimite un mesaj destabilizator organismului, mai ales dacă ești cu adevărat dependent de zahăr.

S-ar putea chiar să te trezești că ai și mai multă poftă de zahăr. Așa că, în schimb, începe să reduci treptat cantitatea de zahăr pe care o consumi. Mai mult, optează pentru alimente dulci în mod natural și deserturi mai sănătoase ori de câte ori este posibil.