Care sunt obiceiurile proaste care ne dereglează sistemul nervos?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești curios să afli care sunt obiceiurile proaste care ne dereglează sistemul nervos? Trebuie să știi că anumite activități sunt favorabile anxietății și stresului. Pentru a te simți mai bine, trebuie să știi cum să le identifici. Acesta este și scopul unei postări pe Instagram a lui Nawal Mustafa, un neuropsiholog american.

În ultima vreme te simți din ce în de mai anxios, stresat, temător, fără vreun motiv aparent? Poate că ai anumite obiceiuri proaste care îți dereglează sistemul nervos. Adică rețeaua de nervi și neuroni care transportă mesaje de la creier la diferite părți ale corpului. Dacă este dereglat, acest sistem activează modul nostru de „supraviețuire”: întregul nostru organism se pregătește să reacționeze la un pericol care nu există. Iată ce explică Nawal Mustafa, un neuropsiholog american, cu 1,6 milioane de urmăritori, într-o postare pe Instagram din 17 aprilie.

Lipsa de expunere, rețelele de socializare, stilul de viață sedentar…toate acestea ne dereglează sistemul nervos

„Anumite activități ne bulversează sistemul nervos, deoarece perturbă echilibrul proceselor fiziologice și psihologice care contribuie la reglarea acestuia”, avertizează neuropsihologul. De exemplu, lipsa de expunere la lumina soarelui, o respirație deficitară sau stimulii auditivi haotici pot declanșa reacții de stres în organism. „Acest lucru activează sistemul nervos simpatic, ceea ce duce la creșterea ritmului cardiac, la o percepție accentuată și la eliberarea de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul”, explică ea.

Nawal Mustafa întocmește o listă a acestor obiceiuri proaste care ne dereglează sistemul nervos:

Statul toată ziua în casă fără să te expui la lumina naturală

Ascultarea de muzică sau sunete puternice și haotice

Petrecerea timpului cu persoane care ne aduc stres sau negativitate

Parcurgerea feed-urilor de pe rețelele noastre de socializare fără a lua o pauză

Ignorarea sau reprimarea emoțiilor noastre

Rămânerea în sedentarism și evitarea tuturor formelor de activitate fizică

Perfecționism și anxietate

Ești un pic perfecționist? Dacă da, ia piciorul de pe accelerație sau vei rămâne fără suflu în mijlocul cursei. Stabilirea unui nivel prea ridicat al ștachetei și fixarea unor obiective greu de atins sau dificile contribuie în mare măsură la pierderea încrederii în sine. Stabilește-ți obiective realizabile într-un anumit interval de timp. Este mai puțin provocator de anxietate și mai relaxant.

Anxietatea este paralizantă și cu atât mai mult dacă ne chinuim gândurile cu scenarii probabile de dezastru. Zen, să fim Zen. Să luăm aer curat, să medităm, să facem mișcare și să împărtășim dificultățile cu cei din jur sunt modalități bune de a scăpa de perfecționism și de anxietate.

În schimb, alte comportamente ajută la reglarea sistemului nostru nervos, favorizând o stare de echilibru și relaxare, ne asigură ea. Printre acestea se numără plimbarea în aer liber, la lumină naturală, ascultarea de muzică liniștitoare, petrecerea timpului cu prietenii, deconectarea de la rețelele de socializare timp de câteva ore, plânsul în hohote pentru a scăpa de emoțiile puternice și practicarea unui sport. Astfel de activități „activează sistemul nervos parasimpatic, care induce o senzație de calm, reduce excitația fiziologică și favorizează eliberarea de neurotransmițători asociați cu relaxarea”, conchide ea ca o încurajare.