Cu siguranță că ai auzit de glucide. Glucidele au fost mult timp considerate nocive pentru sănătatea și silueta noastră. Acuzate că ne îngrașă și că ne fac să ne crească nivelul de zahăr din sânge, consumul de glucide la fiecare masă este, de fapt, foarte bun pentru sănătate și este asociat cu multe beneficii pe care probabil nu le realizezi.
Singurul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de aceste beneficii fără a risca să iei în greutate sau să ai anumite efecte negative este pur și simplu să nu mănânci prea mult sau prea des.
Beneficiile consumului de glucide
De asemenea, este important să reții că nu toate glucidele sau carbohidrații sunt la fel. Se face o distincție între carbohidrații simpli și carbohidrații complecși. Carbohidrații complecși nu sunt digerați și absorbiți de organism în același mod.
Carbohidrații simpli sunt absorbiți mult mai repede decât carbohidrații complecși și duc la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la oboseală, senzație de foame și dorința de a lua gustări între mese.
Așadar, cel mai bine este să acorzi prioritate carbohidraților complecși, care durează mai mult timp pentru a fi digerați de către organism, evitând astfel orice urcări bruște de zahăr din sânge.
Carbohidrații complecși includ pastele, orezul, cerealele, pâinea integrală, cartofii și legumele.
În mod ideal, un sfert din dieta zilnică ar trebui să provină din glucidele complexe. Iată toate beneficiile pentru sănătate de care te poți bucura dacă umpli un sfert din farfurie cu glucide complexe.
Glucide – îți dau mai multă energie
Glucidele permit organismului să se umple de energie datorită glucozei, pe care organismul o transformă în energie pentru a susține activitatea fizică. Glucoza permite organismului să respire, să meargă, să se ridice în picioare și să desfășoare orice altă activitate fizică.
De aceea, se recomandă adesea să consumi o farfurie de paste înainte de a merge la alergare. Cu cât ești mai activ, cu atât mai mulți carbohidrați are nevoie corpul tău și cu atât mai bine te vei descurca în timpul exercițiilor fizice.
Dacă carbohidrații furnizează energie și susțin efortul fizic, este esențial ca toată lumea (nu doar sportivii de top) să îi consume în fiecare zi.
Așadar, consumă carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, cartofii dulci și fasolea, mai degrabă decât carbohidrați simpli, dacă dorești să te umpli de energie.
Consumul de glucide te ajută să dormi mai bine
Este un fapt dovedit: consumul de paste seara te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine. Asta pentru că glucidele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, ne împiedică să ne simțim flămânzi în timpul nopții și cresc cantitatea de triptofan, care favorizează sinteza serotoninei, responsabilă de starea de spirit și care facilitează adormirea.
Prin urmare, consumul de glucide la cină te să adormi mai repede și să ai un somn bun după aceea.
Glucidele pot îmbunătăți performanțele cerebrale
Carbohidrații (și în special glucoza) sunt una dintre principalele surse de energie ale creierului. Dacă vrei să rămâi concentrat pe tot parcursul zilei, nu trebuie decât să mănânci carbohidrați!
În schimb, consumul a prea puțini carbohidrați îți poate afecta performanța creierului. Asta deoarece creierul nu poate stoca energie și, prin urmare, trebuie să se realimenteze în mod regulat prin intermediul alimentelor.