Cum să faci față trecerii la ora de vară. Sfaturi pentru un somn odihnitor

Photo of author

By Ramona Fustos

În noaptea de 30 spre 31 martie 2024, cu toții ne vom da ceasurile și ceasurile deșteptătoare înapoi cu o oră, trecem la ora de vară. Este suficient pentru a ne da peste cap organismul. Iată câteva sfaturi pentru a face față cu brio trecerii la ora de vară. În principiu, schimbarea orei economisește energie. Cel puțin acesta este motivul pentru care a fost introdusă în 1975, după criza petrolului din anul precedent.

Prin mutarea ceasurilor înainte (la ora de vară) sau înapoi (la ora de iarnă) cu o oră, ne coordonăm activitățile cu orele de lumină solară și limităm utilizarea iluminatului artificial.

Ora de vară: dăm ceasul înapoi sau înainte?

Cu toții ne întrebăm la fiecare schimbare de oră dacă dăm ceasul înapoi sau înainte. În fiecare an, unii dintre noi avem aceeași dilemă așa că, pentru a reține acest lucru odată pentru totdeauna, ne putem spune că în octombrie mergem înapoi cu o oră și că în martie mergem înainte.

Care sunt efectele trecerii la ora de vară asupra ceasului nostru intern?

Schimbarea orei ne perturbă ceasul intern. Chiar dacă nu toată lumea  resimte consecințele, trecerea la ora de vară poate declanșa pierderea poftei de mâncare, poate provoca insomnii, schimbări de dispoziție și probleme de concentrare.

Cum ne putem pregăti pentru a face cât mai bine față trecerii la ora de vară?

În general, copiii sunt mai afectați de schimbarea orei decât adulții. Așadar, cel mai bine este să devansezi treptat, cu câteva zile înainte de schimbare orei, cu câte 15 minute de fiecare dată, orele de cină, de culcare și de trezire.

De asemenea, poți profita de aceste perioade pentru a adopta noi rutine de bunăstare în anticipare. Cu alte cuvinte, obiceiuri alimentare mai sănătoase, mai puțin timp petrecut în fața ecranelor.

Ce poți face dacă trecerea la ora de vară este prea deranjantă?

Cu siguranță nu ne gândim suficient la asta, dar plantele pot fi o modalitate excelentă de relaxare. Așadar, nu ezita să optezi pentru aromaterapie sau fitoterapie. Există mai multe modalități de a face acest lucru: 

Investește într-un difuzor de uleiuri esențiale liniștitoare. Adăugând o serie de mirosuri în rutina ta de somn, fie că este vorba de folosirea uleiurilor esențiale pe cale topică sau prin intermediul unui difuzor, poate fi extrem de benefică. Integrarea aceluiași miros în mod repetat poate fi benefică. Asta deoarece, după un timp, creierul tău asociază mirosul respectiv cu relaxarea și cu somnul.

Jonglează cu diferitele flori de Bach, cerând, evident, în prealabil sfatul unui specialist în domeniu.

Bea ceaiuri de plante relaxante cu puțin timp înainte de a merge la culcare.

Alte soluții sunt mai mult de bun simț, dar merită întotdeauna reținute: mănâncă o masă ușoară, nu fă nimic stimulant seara târziu și mergi la culcare devreme. Dacă, în ciuda tuturor acestor sfaturi, încă îți este greu să revii la un ritm normal, nu uita să îți închei dușul de dimineață cu un jet de apă sub 20°C pentru a-ți surprinde și stimula organismul.