Cum să alegi periuța de dinți potrivită? Nu ne gândim suficient la acest lucru, dar alegerea periuței de dinți potrivite este vitală pentru o bună sănătate orală. Iată ce au de spus experții în această privință.
Așezată în dulap, în apropiere de chiuvetă, periuța de dinți este un obiect pe care îl folosim mecanic în fiecare zi, dar pe care nu îl ținem la vedere. Și totuși, este un obiect esențial pentru sănătatea noastră orală. Da, vorbim despre periuța noastră de dinți. Dacă știm că aceasta are o durată de viață de aproximativ 3 luni și că în acest timp poate fi curățată și dezinfectată pentru a asigura o bună igienă, suntem suficient de atenți la alegerea periuței de dinți? Ce criterii sunt importante în alegerea ei? La această întrebare ne vor răspunde experții, în cele ce urmează.
Periuța de dinți, importanța perilor
În primul și în primul rând, experții atrag atenția asupra importanței alegerii perilor potriviți. Aceștia recomandă o periuță de dinți cu peri moi pentru a asigura o bună calitate a periajului. Nu uita că mișcarea ideală este o rotație de la roz la alb, cu alte cuvinte de la gingie la dinte. Atunci când faci această mișcare precisă, periile traversează spațiile interdentare pentru a le curăța și a îndepărta placa care s-a strecurat. Nu pe toată, motiv pentru care trebuie să folosești ața dentară sau periuțele interdentare ca o completare.
În supermarketuri și farmacii, „marea majoritate a periuțelor au peri moi (20/100 mm) sau ultra-moi (15/100 mm), deși periuțele de dinți manuale au în continuare peri medii (25/100 mm)”, spun profesioniștii. Și, contrar tuturor așteptărilor, acestea din urmă sunt puțin recomandate. Asta deoarece sunt prea rigide pentru a se afunda corect în spațiile interdentare, ceea ce reduce intrinsec calitatea periajului”. Mai mult, ca răspuns la această senzație de curățare deficitară, utilizatorii au tendința de a apăsa mai tare pe periuțele de dinți, care se deteriorează mai repede. Mai mult, aceste lovituri dure pot deteriora dinții și gingiile. Nu este o idee bună drept urmare.
Periuța de dinți, electrică sau manuală?
Apoi, există întrebarea dacă periuțele de dinți ar trebui să fie manuale sau electrice. Potrivit profesioniștilor, o periuță de dinți electrică îndepărtează mult mai multă placă decât o periuță de dinți manuală pentru aceeași perioadă de timp. Așadar, soluția este evidentă, mai ales dacă ne gândim că utilizatorii de periuțe de dinți manuale nu respectă timpul recomandat de medicii stomatologi, adică 2 minute dimineața și seara. Timpul mediu de periaj manual în România este cuprins între 43 și 47 de secunde spun experții.
Periajul electric nu este esențial, cu condiția să respecți pașii și timpii corecți, dar este totuși recomandat. Cu o periuță electrică, mișcările de rotație sunt foarte bine executate și timpul de periaj este respectat. Mai mult, unele periuțe de dinți au chiar și moduri care sunt delicate cu dinții sensibili.
Indiferent de modelul de periuță de dinți pe care îl alegi, nu uita câteva reguli esențiale privind igiena orală:
-Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin treizeci de minute după ce ai mâncat.
-Schimbă periuța de dinți la fiecare 3 luni, sau mai devreme dacă observi că periile sunt ondulate.
-Clătește-ți bine periuța cu apă curată după fiecare utilizare.
–Las-o să se usuce la aer între utilizări pentru a preveni proliferarea bacteriilor.
-Mergi la dentist pentru un control cel puțin o dată pe an.