Cum poți preveni și trata dereglările tiroidei?

Photo of author

By Ramona Fustos

Cum poți preveni și trata dereglările tiroidei?Ai impresia că uneori fuuncționezi doar cu încetinitorul, sau ba din contră, ai schimbări bruște de dispoziție? Te confrunți uneori cu o pierdere sau creștere neașteptată în greutate? Schimbări ale dispoziției? Ai senzația că alergi încet sau că ești în permanență în exces? Tiroida ta poate fi în acest caz de vină.

Această mică glandă în formă de fluture de la baza gâtului produce hormoni specifici și joacă un rol central în echilibrul nostru fizic, mental și emoțional. Este indispensabilă pentru buna funcționare a metabolismului nostru, pentru activitatea organelor, dar și pentru calitatea țesuturilor. Este un adevărat „turn de control” care ne perturbă semnificativ organismul atunci când secretă prea mulți sau prea puțini hormoni.

În tulburările tiroidiene intră în joc numeroși factori și, deși tratamentul medical este adesea necesar, implicând uneori o terapie extensivă, există o serie de măsuri preventive care pot fi luate. Mai mult, metodele alternative pot completa medicina convențională pentru a atenua problemele asociate disfuncției tiroidiene.

Cum se pot preveni dereglările tiroidei și cum se pot trata simptomele sale?

Ai grijă la nivelul de stres

Stresul poate să aibă efecte nefaste asupra tiroidei. Dar poate influența și sistemul nostru imunitar. Boala Basedow, poate fi, de asemenea, legată de perioade repetate și puternice de stres. În plus, tulburările tiroidiene în sine tind să exacerbeze anxietatea.

Pentru a proteja deci tiroida, este așadar important să reduci sursele de stres pentru a nu intra într-un cerc vicios dăunător. Încearcă activități de relaxare, evită munca excesivă și nu uita să iei suplimente de magneziu în perioadele de stres intens.

Nu mai fuma

Maladiile tiroidei par să fie mai frecvente la cei care fumează. Fumatul poate afecta funcțiile tiroidei și are tendința de a mări riscurile de a suferi de anumite boli. În plus, simptomele hipotiroidismului sunt crescute la persoanele care fumează.

Ai grijă și la alimentație pentru a evita dereglările tiroidei

Alimentația joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre funcționarea tiroidei. Este important să ai aporturi suficiente de:

  • Iod. O carență de iod este cea care poate duce la hipotiroidism. Această deficiență este relativ rară, dar dacă nu folosești niciodată sare de masă iodată, dacă fumezi sau dacă faci sport, poate apărea. Pentru a o preveni sau pentru a corecta un nivel de T4 care este ușor sub normă, consumă în mod regulat: crustacee, pești de mare sau alge.
  • Seleniu și zinc. Studiile au ajuns la concluzia că există o legătură între deficitul de zinc sau de seleniu și hipotiroidism. Pentru zinc, va trebui să mizezi pe: germeni de grâu, pe stridii, pe ciupercile shiitake sau pe semințele fde dovleac. Pentru seleniu, va trebui să mizezi pe: ton, gălbenuș, oleaginoase, mai ales nuci de Brazilia, dar și crucifere.
  • Tirozină. Acest aminoacid este esențial pentru o funcție tiroidiană sănătoasă și normală. Tiroida îl utilizează împreună cu iodul pentru a produce hormoni tiroidieni, din care este un precursor biologic. Tirozina este importantă pentru structura aproape tuturor proteinelor din organism și se atașează la atomii de iod pentru a forma hormoni tiroidieni. Organismul o produce în mod natural din alți aminoacizi. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, această producție devine rară și insuficientă pentru a satisface nevoile glandei tiroide.