Ai peste 30 de ani? Iată cinci obiceiuri alimentare de adoptat pentru a îmbătrâni cu grație

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai peste 30 de ani? Pe măsură ce trecem de vârsta de 30 de ani, corpul nostru este supus unor schimbări fiziologice și metabolice. În cele ce urmează îți vom prezenta cinci obiceiuri alimentare de adoptat pentru a îmbătrâni cu grație.

Dar nu totul se rezumă la cifrele de pe cartea noastră de identitate. Obiceiurile noastre alimentare joacă un rol crucial asupra modului în care îmbătrânim. Numeroase sunt studiile care au arătat că ceea ce mâncăm poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre și aspectului nostru în timp. Iată câteva obiceiuri alimentare de adoptat/evitat începând cu vârsta de 30 de ani dacă vrei să îmbătrânești cu grație.

La 30 de ani au loc schimbări care au consecințe pentru anii următori

Se spune adesea că, atunci când ajungem la 30 de ani, trecem de la douăzeci de ani de excese la un fel de „vârstă a rațiunii”. Aceste convingeri au sens, deoarece alegerile pe care le facem la treizeci de ani în ceea ce privește dieta și stilul de viață ne pot afecta anii următori. Într-adevăr, tensiunea arterială ridicată la treizeci de ani poate duce la probleme cerebrale în deceniile ulterioare.

Un studiu recent a constatat că persoanele cu tensiune arterială ridicată la treizeci de ani vor avea creierul mai mic și mai puțină materie cenușie în momentul în care vor ajunge la bătrânețe și că acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unor forme de demență și boli neurodegenerative.

Ai peste 30 de ani? Atenție la excesul de zahăr

Alimentele bogate în zahăr pot părea inofensive însă pot accelera procesul de îmbătrânire al pielii prin deteriorarea acesteia. Zahărul poate provoca glicarea, un proces care deteriorează colagenul și elastina, două proteine esențiale pentru fermitatea și elasticitatea pielii. Limitează la maxim consumul de zahăr evitând băuturile răcoritoare, dulciurile și alimentele procesate, bogate în zaharuri adăugate.

Nu consuma sare în exces

O dietă prea bogată în sare poate duce la retenție de apă, ceea ce poate face ca fața noastră să pară umflată și să agraveze apariția liniilor fine și a ridurilor. În plus, consumul ridicat de sare este asociat cu creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate deteriora vasele de sânge și poate duce la reducerea elasticității pielii. Încearcă, pe cât posibil, să limitezi consumul de sare gătindu-ți singur și evitând alimentele procesate.

Ai peste 30 de ani? Atenție la grăsimile saturate

Grăsimile saturate, care se găsesc în alimentele prăjite, în carnea roșie și în produsele lactate bogate în grăsimi, pot contribui la inflamația din organism. Inflamația cronică este legată de îmbătrânirea prematură și de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În schimb, optează pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi cele care se găsesc în avocado, nuci și pește gras.

Atenție la excesul de alcool

Consumul excesiv de alcool poate duce la deshidratare, ceea ce poate face ca pielea să arate ternă și obosită. Mai mult, alcoolul este bogat în calorii goale, ceea ce înseamnă că oferă puține sau deloc substanțe nutritive esențiale. Abuzul de alcool este, de asemenea, asociat cu îmbătrânirea prematură a pielii și cu probleme grave de sănătate. Limitează consumul de alcool și asigură-te că bei multă apă pentru a te menține hidratată.

Consumă ingrediente care sunt bune pentru inimă și sistemul digestiv

Este important să menținem un ritm cardiac bun la toate vârstele, iar pentru a ne ajuta inima să își facă treaba cum trebuie, putem consuma produse integrale care conțin grăsimi bune, fructe și legume sau pește gras. În ceea ce privește sistemul nostru digestiv, sunt recomandate ingredientele care conțin fibre.