Inventat în anii 1980 în Taiwan, Bubble Tea este o băutură din ce în ce mai populară. Succesul său este atât de mare, încât apar tot timpul cafenele specializate, spre bucuria iubitorilor de cafea. Atenție însă: ceaiul cu bule poate fi foarte bogat în calorii dacă ingredientele nu sunt alese cu grijă. Află de la noi cum să prepari acasă un bubble tea sănătos, ca să te poți bucura de el fără să te simți vinovat!
Bubble Tea și caloriile: care este valoarea energetică medie a acestei băuturi?
Mulți oameni consideră că bubble tea este o băutură sănătoasă. Pentru alții, este o adevărată bombă calorică ce trebuie consumată ocazional pentru a evita excesele. În realitate, însă, este mai greu de spus. Compoziția ceaiului variază de la o rețetă la alta: laptele, ceaiul, zahărul, fructele sau toppingurile pot înclina complet balanța.
Principala sursă de îngrijorare pentru nutriționiști este conținutul ridicat de zahăr: în perlele de tapioca se adaugă sirop pentru a le da aromă, iar în ceai se adaugă zahăr pentru a elimina amărăciunea acestuia. O ceașcă de 300 ml ar putea conține până la 55 de grame de zahăr, cu peste 50% mai mult decât o cutie de 330 ml de Coca-Cola. În unele rețete, se adaugă lapte condensat sau pudră aromatizată pentru a face textura mai fină. Deși este foarte plăcut la gust, acest ingredient este criticat pentru conținutul ridicat de grăsimi. Totuși, aceasta este o extremă și nu toate rețetele de bubble tea sunt la fel de bogate în calorii. Mai ales dacă te rezumi la sfânta trinitate a ceaiului cu bule: ceai, sirop, fructe sau perle de tapioca.
Cu toate acestea în minte, cum rămâne cu caloriile ceaiului bubble? În medie, un boba de 300 ml cumpărat de la un magazin de specialitate conține 348 de calorii. Această cifră variază foarte mult în funcție de ingredientele folosite.
Bubble Tea – cum te poți bucura de o compoziție mai sănătoasă?
Alege ceaiul din rețetă cu grijă. Ceaiul este cel mai important din compoziția unui bubble tea. Pentru o versiune mai sănătoasă, poți miza pe ceaiul verde. Este un tip de ceai bogat în antioxidanți și catechine: doi compuși care stimulează metabolismul. Nici ceaiul verde Matcha nu este de neglijat.
Pentru o variantă și mai sănătoasă, poți apela, de asemenea, la un amestec de ierburi. Fiecare plantă are proprietăți și arome specifice, care vor adăuga o notă plăcută rețetei de boba. Iată câteva exemple:
- Melissa, care are proprietăți calmante.
- Teiul, care are proprietăți sedative și te ajută să adormi.
- Ghimbirul, care stimulează digestia și stimulează sistemul imunitar.
- Hibiscus, care ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Înlocuiește de asemenea, laptele animal cu o alternativă vegetală. Cel mai bine ar fi să alegi o băutură vegetală care să nu conțină atât de multe grăsimi saturate. Există o serie de opțiuni disponibile pe piață, în magazinele bio, dar și în supermarketul obișnuit. Printre cele mai populare se numără laptele de soia, laptele de alune, laptele de ovăz, laptele de orez și laptele de migdale. Fiecare dintre ele are un gust aparte.
Redu caloriile ceaiului cu bule folosind îndulcitori naturali. Așa cum am menționat mai sus, ceaiul bubble are dezavantajul de a fi foarte dulce. Există o alternativă: înlocuiește zahărul alb cu îndulcitori naturali, nerafinate. Aceste substanțe au un conținut caloric și glicemic mai mic, ceea ce le face mult mai sănătoase.